Életmód

2014.02.01. 19:40

Böjti szabályok

Scher Zoltánné, Marika, természetgyógyász, fitoterapeuta szerint a húsvét előtti negyven napos böjt csak a húsfogyasztást tiltja, nem egyenlő a tisztítókúrával, az önkéntes, tudatos, böjtöléssel, amely csodákat tehet a szervezetben.

Tóth B. Zsuzsa

Marika szerint ebben az időszakban is nagyon fontos, hogy mit, mennyit és hogyan fogyasztunk. A tél elején feltöltött vitaminkészletek mostanra lassan kimerülnek. Mivel tavasszal a legaktívabb a májunk, ez a legalkalmasabb időszak a böjtre, méregtelenítésre. Ajánlja, hogy ebben az időszakban fogyasszunk főként rostban gazdag ételeket, együnk például savanyú káposztát, retket, céklát, hagymát, almát, körtét. Jó hatással bír a héjában sült krumpli, amely rengeteg tápanyagot tartalmaz. Fogyasszunk rendszeresen gyömbért, szegfűszeget, fahéjat, együnk sok csírát, például lucernából, retekből, búzából. Együnk sok csicsókát, naponta egy kis mézet, csonthéjasokat. Részesítsük előnyben a hazánkban termett zöldséget, gyümölcsöt, például a céklát, sárgarépát, káposztát, hagymát, almát, körtét. A téli időszakban is igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot, frissen préselt zöldségleveket, gyümölcsleveket, valamint különféle gyógyteákat, amelyek kimossák a vérből a káros anyagokat. Hasznos, ha megisszuk naponta egy citrom levét, valamint ne feledkezzünk el az általunk nyáron, ősszel befőzött lekvárokat, savanyúságokat, Ugyancsak nagyon fontos a testmozgás, hogy a méreganyagok a bőrön át távozhassanak. Jót tesz továbbá a légzőgyakorlat. Böjt után pedig már a teljes értékű táplálkozása térjünk át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!