Életmód

2013.10.20. 06:32

Egy nap a hagyományokért

Kamond - Nagy sikerrel rendezték meg a hagyományőrző napot a hétvégén a településen.

Tóth B. Zsuzsa

Mint azt Asbóth Szabolcs polgármester a rendezvényen elmondta, az "Egy nap a hagyományok és a múltidézés jegyében Kamondon” program apropóját adta, hogy a község a múlt évben ünnepelte első írásos említésének 950. évfordulóját. Akkor az alkalomhoz illően, méltón megünnepelték a jeles eseményt. Sajnos azonban a rendezvényen csak múltjuk nagyon kicsi szeletét tudták megmutatni a nagyközönségnek. Ezen a területen szerettek volna most hiányt pótolni.

A programok összeállításának köszönhetően minden érdeklődő megtalálta a neki tetszőt. A Gyepű farkasai Hagyományőrző Egyesület műsorával a honfoglaló magyarság életmódját elevenítették fel, jurtát állítottak, íjászkodtak, élő történelemórákat tartottak rovásírás oktatással. Kézműves foglalkozásaikkal nagy sikert arattak a közönség körében. A Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetségének lovasterápiás bemutatóját a Nádasdy Ferenc bandérium műsora követte a 16-17. századi végvári harcok felelevenítésével.

Kamondon ügyelnek a hagyományőrzésre. A képen Horváth Balázs és fia látható a jurtasátor előtt (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

 

Nagy érdeklődés kísérte Boldizsár Zsolt devecseri festő kiállítását is, ő a Somló üdvözletét adta át képein. A rendezvényt színesítette a tájjellegű ételek főzőversenye, az őstermelők kirakodó vására, a helyi Pszichiátriai otthon kézműves vására. Volt helytörténeti kiállítás, gyermek néptánc előadás, citerazene, könnyűzenei program, előadás a méhészkedés történetéről és ingyenes vércukormérés a Devecser és Térsége Cokorbeteg Egyesület szervezésében.

A gyermekeknek lufibohóccal, légvárral és csillámtetoválással kedveskedtek a szervezők. Az este sztárvendége a Matyi és a Hegedűs volt, akik mulatószenéjükkel felejthetetlen élményt nyújtottak a látogatók számára. A nagy sikerű hagyományőrző nap bállal fejeződött be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!