Életmód

2015.10.30. 13:50

Figyeljünk a búcsúzókra

Végrendeletet szeretnék írni – mondta apám egy csendes családi vacsora után. Döbbent csend követte szavait, mert akkor még eszünkbe sem jutott, hogy egyszer nélküle kell majd tovább élnünk.

Barta Éva

Idétlen szellemeskedéssel próbáltuk hárítani még a halál gondolatát is, mondván, hogy ugyan, hol van az még, meg aztán addig még sokat gyarapodhat a családi birtok és hasonlók. Aztán néhány hónap múlva ott álltunk a koporsója mellett. Később anyám mesélte, hogy milyen rosszul esett apámnak, hogy nem foglalkoztunk azzal a bizonyos meg nem írt végrendelettel. Ő abban szerette volna bizonyítani, tudatni, hogy mindig gondoskodó, előrelátó családfő volt.

Nemrég, amikor egy kórházi látogatás után a kórterem ajtójából még visszanéztem, láttam, hogy a barátnőm búcsúra emeli a kezét. Valami visszahúzott az ágyához. Beszélgettünk, elmondtuk egymásnak, hogy milyen sokat jelentett az a barátság, ami minket összekötött. Reggel a fia hívott, hogy éjszaka meghalt az édesanyja. Igen, vannak jelek, csak figyelnünk kell a búcsúzókra, mert nagyon fontos a gyászolóknak az, ami a temetésen elhangzik, de sajnos az eltávozó azt már nem hallja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!