Életmód

2013.05.02. 20:44

Fontos a sok folyadék

Bár a nyár közeledte mindannyiunkat jókedvre derít, szerveztünk mégsem ragyog annyira, mint amennyire szeretnénk. Ennek oka a tavaszi fáradtság is lehet.

Szám Dorottya

A hosszú téli hónapokban kimerültek a szervezetünk vitamin- és ásványi anyag tartalékai. Több lehetőség is van azonban a töltekezésre Scher Zoltánné, Marika természetgyógyász, fitoterapeuta szerint. Marika azt mondja, hogy a vitaminkészítményektől kezdve a különféle kúrákig több megoldás van. A legkézenfekvőbb az, amelyre nem is gondolnánk: a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.

Igyunk naponta minimum 12 pohár vizet, azaz két-két és fél liter folyadék kell, hogy biztosítsuk szervezetünk folyadékigényét. Ez nagy segítség ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. A palackozott ásványvizekből, forrásvizekből is jól pótolhatjuk az ásványianyag-szükséglet egy részét. Oldott formában vannak jelen a vízben, így a szervezetünk közvetlenül hasznosíthatja. A palackozott vizeken feltüntetik a literenkénti ásványianyag-tartalmat. Az 1000 mg/liter feletti oldott ásványianyag-tartalom magas, az ilyen vizek a legalkalmasabbak szervezetünk ásványianyag-raktárainak feltöltésére.

A hiedelmekkel ellentétben nem kell aggódnunk amiatt, hogy a magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztásával az ásványi anyagokat esetleg túladagolhatjuk. Az csak akkor fordulhatna elő, ha napi több tíz liter vizet innánk. Érdemes ezért olyan vizet választani, amely elősegíti szervezetünk ásványi anyag raktárainak feltöltését.

A hidrogén-karbonát-tartalmú víz segít a szervezet sav-lúg egyensúlyát fenntartani. Elkerülhetjük vele a savtúltengés kellemetlen velejáróit, mint például a fejfájást, depressziót, ízületi fájdalmakat, bőrproblémákat, amelyek egyúttal a tavaszi fáradtság következményei is. Lényeges a magnézium és a kalcium megfelelő szintje is. Míg előbbi a természetes nyugtató hatásáról híres, addig a kalcium növeli a szervezet teljesítőképességét és erősíti a csontokat, együtt pedig az izom- és idegsejtek működésében töltenek be fontos szerepet. Emellett javítják a koncentrációs képességet, amely a tavaszi kimerültség elűzése szempontjából ugyancsak lényeges. Marika szerint azonban ihatunk gyógyteákat is, este hat óráig. Azt követően már inkább citromfű, orbáncfű, vagy komló teát ajánl, amelyek nyugtató hatásúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!