Életmód

2017.01.05. 11:29

Hidegben nagyobb az infarktus veszélye

A lecsökkent hőmérséklet veszélyes lehet a szívproblémákkal küzdők számára, mert a beteg szívnek nagyobb megterhelést jelent a hideghez való alkalmazkodás.

Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa szerint az alacsony hőmérséklet miatt beszűkülnek az ereink, emiatt pedig csökken a szívizmok vérellátása.  Hidegben összehúzódnak az erek a bőrben és a testfelszín közelében is, így a szívnek erősebben kell dolgoznia, hogy a vért mozgásban tartsa - írja a HVG.

Ennek eredménye a szorító mellkasi fájdalom, a trombózishajlam, a hirtelen szívhalál, és a szívinfarktus kialakulása.

A szakértők azt tanácsolják, hogy akinek beteg a szíve, hosszú ideig ne tartózkodjon a hidegben, és ne végezzen megterhelő fizikai munkát se.

Amennyiben a következő tünetek valamelyikét észleli, azonnal hívja a mentőket: mellkasi fájdalom, szorító érzés, vagy nyomás a szegycsont mögött, ami aztán átterjed a hát, a nyak, a karok, az állkapocs, a váll, és főként a bal kar területére.

A fájdalom mellett teltségérzet, izzadás, verejtékes hűvös bőr, légszomj, fáradtság, szorongás, gyors és szabálytalan pulzus, továbbá emésztési zavarokhoz hasonló tünetek léphetnek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!