Életmód

2014.07.26. 07:54

Igyunk elég vizet

Scher Zoltánné fitoterapeuta, természetgyógyász azt ajánlja, hogy a nagy forróságban fokozottan figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre.

Tóth B. Zsuzsa

A felnőttek szervezetének napi legalább másfél, két liter folyadékra van szüksége általában, de nyáron még ennél is többre. Három liter körüli mennyiséget kellene meginnia egy felnőttnek nyáron, ez a fokozott izzadás miatt is fontos. Legjobb, ha többször, kis adagot kortyolunk el. Gyakran észre sem vesszük, hogy vízhiányos állapotba kerül a szervezetünk, a szomjúságot is éhségnek gondoljuk sokszor. Közérzetünkre is hatással van a folyadékfogyasztás, a vízhiányos állapot is okozhat fejfájást. Ezért nem érdemes rögtön fájdalomcsillapítóhoz nyúlni, sokszor segíthet pusztán egy pohár víz is. A cukrozott italokat kerüljük, mert hosszú távon csak fokozzák a szomjúság érzetet és még több cukros ital fogyasztására ingerelnek. Amellett a magas foszfortartalmuk gyengíti a csontokat. Szomjoltásra szénsavmentes ásványvizet fogyasszunk, mert az pótolja az izzadás során elveszített ásványi anyagokat, sókat. Az üdítőitalokra csak finomságként tekintsünk, ne pedig szomjoltóként. Figyeljünk a gyerekekre és az idős családtagjainkra, nekik még könnyebben felborulhat a folyadék háztartásuk, különösen hajlamosak a kiszáradásra. Nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása esetén besűrűsödhet a vér és a már amúgy is szűk, meszes érfalakban kialakulhat a trombózis. Hetven éves kor felett akkor is inni kell, ha nem szomjas az ember -a ajánlja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!