Életmód

2015.12.20. 12:31

Kapcsolati erőszak bántalmazás nélkül

Nagy eredmény lenne a párkapcsolati erőszak felszámolásában, ha a települések maguk dolgoznának ki egy programot vagy foglalkoztatnának egy referenst, aki csak ilyen jellegű problémák megoldásával foglalkozik.

Penk Tímea

Mindezt Rácsok Balázs, az Ökumenikus Segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója mondta.

A szakember hangsúlyozta, hogy a bántalmazás semmiféle formája nem megengedett, a kapcsolati erőszakban zéró tolerancia van. A megelőzés legfontosabb elemei a jól működő jelzőrendszer és a társadalmi szemléletformálás. - Sokan nem is gondolják, hogy kapcsolati erőszaknak lehet kitéve egy olyan személy is, akit soha nem vert meg a párja - magyarázta az igazgató, majd sorolta a bántalmazás nem fizikai megnyilvánulásait. Egyik kliense arról számolt be, hogy a párja nem engedte el sehová, mindig meg kellett mutatnia a telefonját, a számítógépét, folyamatos ellenőrzése és uralma alatt tartotta a partnere. Mindez kimeríti a kapcsolati erőszak fogalmát. Érzelmi bántalmazás, rendszeres gúnyolódás és sértegetés esetén a megkérdezett szakemberek jelentős része semmilyen lépést nem tenne a kapcsolati erőszak ellen.- Fontos, hogy ne az adott szituációban részt vevő szakember szubjektív döntése határozza meg a teendőket, hanem legyen egy kidolgozott eljárási rend. Nagy eredmény lenne, ha a települések maguk dolgoznának ki egy programot vagy foglalkoztatnának egy referenst, aki csak a kapcsolati erőszak áldozatainak a megsegítésével foglalkozik - mondta Rácsok Balázs. Arról is beszámolt, hogy a középiskolások többsége soha nem is hallott a kapcsolati erőszakról. - Magas értéknek minősül, hogy a fiatalok nyolc százaléka látta a szülei verekedését. Akit soha nem vertek meg, az is úgy élte meg a szülei veszekedését, mintha őt bántották volna - hangsúlyozta Rácsok Balázs, aki szerint sokkal szélesebb körű prevenciós programra, illetve szakemberek akkreditált képzésére lenne szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!