Életmód

2015.08.17. 11:04

Kati válaszol - Az önzetlenség határa

Boldogan újságolja a barátnőm, hogy sikerült annyit összespórolni a nyugdíjából, hogy így – a segítségével – a lánya családja az idén is a tengernél a nyaralhat.

Megérdemlik a pihenést, érvel, hiszen egész évben annyit güriztek. Én alig merem megkérdezni, hogy és te mikor nyaraltál? Ugyan, ez már nekem nem olyan fontos, legyint a barátnőm, én pedig azóta is azon morfondírozok, hogy hol az önzetlenség, az önfeláldozás határa?

Adni önmagunkból önzetlenül, ez a legnagyobb szabadság. Megengedhetjük magunknak, hogy a segítés minden pillanatát úgy éljük meg, ahogy az nekünk jó. Ezt csak azokkal tesszük meg, akikkel feltétlen szeretet köt össze, párunkkal, gyermekeinkkel, unokáinkkal. Nagyszerű érzés, ha a másik is tud adni, de fogadni is képes a felé áramló segítséget, energiát anélkül, hogy ez a személyiségében torzulásokhoz vezetne. Ha ez így működik, akkor érvényessé válik a kapcsolatban, hogy a szabadságom határa csak a te szabadságod határa. Annyit adhat kedves olvasónk barátnője, amennyit csak akar, amennyit a szerettei el tudnak fogadni. De van egy másik szempont is.

Jól gondolja levélírónk, hogy kell az emberben létezni egészséges önzésnek, én-szeretetnek. Aki önmagához nem jó, az másokhoz sem tud igazán jól közeledni. Sri Swami indiai jógi, vallási oktató azt írja: „Mindig magaddal foglalkozz. Mondhatod erre azt, hogy ez önző dolog, de az önzőségen keresztül tanulsz meg önzetlenné válni, mert amikor felismered, hogy mi van benned, nem fogod magadnak megtartani. Tovább fogod adni és segíteni fogsz embertársaidnak."

Ön, kedves olvasónk, azt írja, barátnője boldog, hogy képes a nyugdíjából is adni a szeretteinek. Így jó neki. És mit tegyen ön? Szepes Mária bölcsességét idézem: „Az embereket hagyni kell a maguk módján élni... Nem mondom, sok önuralom kell hozzá, de idővel belejön az ember. "

Kérdéseiket várom a [email protected] e-mail címen is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!