Életmód

2015.08.16. 10:56

Kerékpáros kihívás: 600 km kevesebb, mint két nap alatt

Ajka - A határaim feszegetése mellett az élménygyűjtés egy különleges módját és a komfortzónám végleteit is megtaláltam a magyarországi BRM, azaz Brevet Randonneurs Mondiaux kerékpáros mozgalomban - mesélte Hosszu József, aki legutóbb hatszáz kilométert tekert le kevesebb, mint két nap alatt.

Szántó Renáta

A jó kedélyű bringást középiskolás koráig inkább a futball érdekelte, ám egy sérülés után a kerékpározás mellett döntött. Akkoriban negyven-hatvan kilométeres túrákat tett, de folyamatosan fejlődve kereste a kihívásokat, melyeket a négy éve működő BRM mozgalom túráin talált meg. Ez egy bringás csoport nemzetközi karakterrel, nonstop tekerési lehetőséggel és a korábbiakban megtettnél jóval hosszabb távokkal kecsegtetett. A túrák résztvevőit randonneur-nek hívják, akik több száz kilométeres kihívásokra vállalkoznak.

- Sokak szerint a résztvevőket a megismerés vágya hajtja, de van ennél egy sokkal fontosabb aspektus is: egy kétszáz, háromszáz vagy még ennél is hosszabb túra teljesítésével örök referenciát kaphatnak saját maguktól. Ez igazolja, hogy az élet más területein is sokkal többre képesek, mint azt korábban bármikor gondolták - foglalta össze a felsőfokon űzött teljesítménytúrázás lényegét, Székely-Molnár Ákos, a BRM túrák szervezője és résztvevője. Vannak, akik versenyszellemtől hajtva minél gyorsabban próbálják teljesíteni a követelményeket. Mások klasszikus értelemben vett túrázóként vesznek részt ezeken az eseményeken. József inkább az utóbbiak táborát erősíti, a túrák során a hazai tájak megismerésén túl, az élménygyűjtésre törekszik.

Hosszu József és Székely-Molnár Ákos BRM-túrázók
Fotó: Györkös József

- A legutóbbi erőpróba sok szempontból emlékezetes számomra. Letekertem életem leghosszabb egybefüggő távját, hatszáz kilométert, így megszereztem a Super Randonneur címet. Másrészt olyan emberekkel találkoztam és töltöttem el az időmet, akik támogattak és megértették a motivációimat. Fárasztó volt, de nagyon jól éreztem magamat és megérte végigcsinálni - mesélte büszkén József.

Hatszáz kilométer megtételéhez harmincnyolc órára volt szükség. Ebből huszonhat és felet töltött nyeregben a sportember. Ilyen hosszú távnál már időt kell szánni a pihenőkre, evésre, ivásra, valamint a szervezet regenerálására is. A leghosszabb pihenő ennek ellenére nem volt több, mint hetvenöt perc.

- A nemzetközileg elismert teljesítménytúra követelményeire a megfelelő állóképesség mellett, fejben is készülnie kell a résztvevőknek. Fel kell ismerniük a lehetőségeiket és a korlátaikat, ezeket csak fokozatosan lehet kitolni. Gyakorlással jön meg az erő a további célkitűzésekhez, Józsefnél sem volt ez másként - fűzte hozzá Ákos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!