Életmód

2017.08.21. 16:15

Kimonócsodák a szekrényben: Schmitt Csilla gyermekeit is megfertőzte a japán kultúra iránti vonzalmával

Gyermekkorában szinte mindenki gyűjt valamit, néhányan pedig megőrzik a szenvedélyt később is. Vagy éppen akkor kezdik el. A szombathelyi Schmitt Csilla felnőttként kezdett japán kimonókat és babákat gyűjteni, igaz, a felkelő nap országa iránti vonzalma gyermekkorában gyökerezik.

Tóth B. Zsuzsa

- Gyermekkori álmom volt, hogy japánul tanuljak. Később pedig a gyermekeim születését követően már volt annyi szabad időm, hogy a barátaimmal megalapítottuk a Magyar-Japán Baráti Társaság szombathelyi tagszervezetét. A megalakulás után persze elkezdtünk tanakodni, hogy mit tehetünk mi így együtt. Gyerekprogramokban gondolkodtunk, a szombathelyi Agóra Gyermekek Házával dolgoztunk együtt az első években. Akkoriban gyermekkimonókat és azok egyszerűbb változatait, yukatákat kezdtem gyűjteni. Többet ajándékba kaptunk japán ismerősöktől, másokat japán piacokon szereztem be. Amikor aztán megrendeztük az első japán napot, kiderült, hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is szívesen felpróbálják a japán viseletet. Így kezdett bővülni a kör női, sőt, férfi ruhákkal, kimonókkal, yukatákkal is. Közben befejeztem japán tanulmányaimat a Károli Gáspár egyetem mesterszakán. Kimonóból írtam a szakdolgozatomat, így kerültem ki Japánba kutatni a témát - emlékezik Csilla.

Schmitt Csilla és kisebbik lánya kimonóban
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szigetországban aztán meglátta a gyönyörű kimonókat viselő babákat is, úgyhogy rögtön bővült az érdeklődési köre. Vallja, hogy lassan már mindent gyűjt, ami japán. Sőt, a gyermekeit ugyancsak megfertőzte a különös vonzalommal. Kisebbik lánya chirimen babákat, kisfia fegyvereket gyűjt, nagylánya koreai nyelvet tanul. - Nem mondhatom különösebben költséges hobbinak, hiszen bár a gyűjteményben vannak értékes kimonók, de a kutatásaim során többnyire nem túl drága darabokat szereztem be. Japán piacokon használt kimonókat vásároltam, nem pedig újakat, amelyek megfizethetetlenek. Mivel a diplomamunka készítése során sokat megtudtam a kimonókról, könnyen válogattam. Sokszor mosolyogva figyeltem a turistákat, akik össze-vissza vásároltak mindent. Egy harmincas hölgy kislány kimonót szeretett volna venni magának és az eladó sem tudta lebeszélni róla. A gyermek kimonók színesebbek, mintásabbak, díszítettebbek, mint a felnőtt viseletek, számunkra azok a tetszetősebbek. A pamut yukaták pedig olcsóbbak, míg a selyem kimonók nagyon drágák. Kiállításon gyönyörűen mutatnak, de felvenni kevésbé jók, mert japán méretűek, azaz kicsik. Az ottani hölgyek kisebb termetűek, mint mi vagyunk. A japán napi programokon is a gyerekkimonókat tudjuk jobban használni - magyarázza Csilla. Megfigyelte, hogy a japánok sokkal gyakrabban viselik a kimonót, mint mi a saját népviseletünket. Ott élete során mindenki legalább háromszor, négyszer felveszi a kimonót különféle alkalmakra. Már a megszületés után, az első templomlátogatáskor, majd a három-, öt- és hétévesek ünnepén. A felnőtté válás ünnepén, 20 évesen szintén szebbnél szebb viseletekben jelenik meg mindenki.

- A hagyománytisztelet mellett varázsa van a kimonónak. Aki felveszi, hercegnőnek érzi magát. Az erre való vágyakozás minden lányban ott van. Ahogy nálunk az esküvői ruha kapcsán a lányok kilencven százaléka a habos fehéret veszi fel, ott a kimonó viselésére vágynak. A széles színválasztékú kimonó sok lehetőséget ad a lányoknak arra, hogy életünkben többször is felvegyék és hercegnőnek érezzék magukat. A felnőttek is hordják, régiónként, személyenként változik ugyan, hogy ki hányszor, de például egy esküvőn az örömanya is kimonóban jelenik meg. Főként, ha hagyományos a szertartás. Ilyenkor a vendégsereg ugyancsak kimonót ölt - tudjuk meg Csillától, akit bár rendkívül gazdag a gyűjteménye, kiállítani ritkán hívják. Most szeptember végéig a gyulakeszi Csigó-malomban láthatóak a szép viseletek és az azokat kicsiben bemutató babák. Rendkívül helyigényes egy ilyen bemutató, hiszen a kimonók akkor szépek, ha egyesével fel lehet függeszteni mindet, hogy megcsodálhassuk a mintájukat. Kevés kiállítóhelyen tudják ezt megoldani. Csilla lakóhelyén, Szombathelyen rendszeresen rendeznek kiállításokat, többnyire tematikusakat. Bemutatták már az arborétumban a növénymotívumokkal díszített darabokat, de nyitottak tematikus kiállítást a gyermekviseletből, legyezőkből és a babákból is.

Csilla egyelőre otthon tárolja a hatalmas gyűjteményt, amelynek egy részét reményei szerint hamarosan a város támogatásával önálló épületbe költöztetheti. Országos szinten is egyedülálló lenne egy állandó japán kiállítás Szombathelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!