Életmód

2016.03.12. 14:53

Kis esőemberek napja

Tapolca - Az autizmus egy különleges világ, amelynek megismeréséhez bele kell abba mélyedni. Első pillantásra az autistán nem látszik, hogy miért hangosabb, miért furcsa a mozgása, problémáit csak a társadalom figyelmének felhívásával tudjuk közvetíteni.

Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt az autizmus világnapja alkalmából az országos eseményekhez csatlakozó tapolcai programon Győrffy Anikó, az Autisták Országos Szövetségének alelnöke. Hangsúlyozta, hogy a tagoknak maguknak kell összekapaszkodniuk vidéken is. De hogy végre elindult valami, azt a tapolcai rendezvény is bizonyítja.

Dobó Zoltán polgármester köszöntőjében örömmel fogadta az ismerkedés lehetőségét. - A helyi társadalmat közelebb kell hozni azokhoz a gyerekekhez, akik kicsivel mások, mint a többiek. Kicsivel több figyelmet igényelnek, de a szeretetigényük akkora, mint a többieké. Ígérhetem, hogy az egyesület szárnybontogatásait a jövőben is segítjük - mondta a polgármester, és háláját fejezte ki a Baráth családnak, hogy felkarolja az autistákat. Hiszen ezek a gyerekek egyszer felnőttek lesznek, amit pedig most teszünk, azzal már most segíthetjük, hogy majd a lehető legkevesebb súrlódással illeszthessük be őket a társadalomba. A helyi egyesület vezetője, Baráth-Szabó Szilvia bemutatta a 2014-ben alakult, Az Én világom, Tapolca, a Tapolca és környéki autista gyermekekért egyesületet.



- Azonosulva az országos program céljával, azt szeretnénk elérni a mai eseménnyel, hogy jobban megismerjék egymást az autista gyermeket nevelő családok. Nagyon sokan támogatták a kezdeményezésünket, köszönet érte. Érintett szülőként szembesültem azzal, hogy mennyire nehéz megtalálni az autisták fejlesztéséhez vezető utat, jól jön a segítség minden érintettnek. 

- Az egyesület az összekovácsolódás fázisában van még, szülőtalálkozóink voltak, információkat, tapasztalatokat cseréltünk. Rövid távú célunk egy fejlesztőszoba kialakítása az igényeknek megfelelően. Szülőképzéseket szeretnénk indítani, szakembereket találni, akik érdeklődést mutatnak az autizmus iránt. Szülőként feladatunk segítenünk gyermekeinek, hogy megérthessék embertársaikat, beilleszkedhessenek a társadalomba. Az ő erőfeszítéseikért tartozunk annyival, hogy mellettük álljunk. Hiszen ahány ember, annyiféle csodálatos világ - mondta.



A programon Oravecz Lizanka, a Lélekhely Egyesület alelnöke beszélt az autizmusról. A délután a helyi érintett gyerekek és szüleik kék lufis felvonulásával kezdődött, majd a Csermák József Rendezvénycsarnokban a szülők adtak örömzenét, volt szavalat, játszott a Zajongó gyerekzenekar, táncoltak az Acro Dance SE és a Tördemic Néptáncegyüttes tagjai. A gyerekeket számos móka és játék várta, míg a szülők ismerkedhettek, kicserélhették tapasztalataikat, valamint a helyi kézművesek, alko-tók kiállításában gyönyörködhettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!