Életmód

2016.04.22. 07:58

Megszépít az energiatakarékosság - Hajbavágó kérdés a hajszárító vásárlás

A venezuelai elnök szívén viseli országa sorsát, legújabb cselekedete legalábbis erre enged következtetnünk: felszólította ugyanis a nőket, hogy az energiatakarékosság apropójából mérsékeljék a hajszárító használatát.

Perei Dóra

Szokatlan jelenség, amikor az államfő a térségében élő hölgyeket szépségápolási tanácsokkal látja el. Esetünkben mégis ez történt, ugyanis az elnök arra kéri a nőket, tartogassák a hajszárítót különleges alkalmakra. Merthogy szerinte egy nő akkor a legvonzóbb, ha ujjaival végigsimít a tincsein és hagyja természetesen megszáradni frizuráját. Pillanatnyilag arról nincsenek adatok, hogy a hajszárítási szokások mennyiben befolyásolják az energiafelhasználást, mindenesetre mindig öröm, ha az ellenkező nem tagjai a természetes szépséget hirdetik. A hír beindította a fantáziánkat, ezért több dolognak is utánajártunk. Első annak, milyen spórolási tippeket vethetünk be, hogy egy kicsivel több pénz maradjon a pénztárcánkban. Általánosságban elmondhatjuk, hogy sajnálatos módon nem vagyunk elég megfontoltak az energiatakarékosság terén sem. Nem új keletű dolog, ennek ellenére napjainkban is rengetegen hagyományos izzókat használnak, ez pedig havonta egy-két ezer forinttal is megnövelheti a villanyszámlájukat. Ha kiszámoljuk, éves szinten ez körülbelül tíz-húszezer forintot jelent. Érdemes továbbá néhány szót ejtenünk a nagyfogyasztású háztartási gépekről is (mosógép, mosogatógép, hűtő- és fagyasztószekrény, stb.), melyek többsége még mindig korszerűtlen, energiazabáló darab, hiszen tizenöt-húsz százalékkal több áramot fogyasztanak, mint modern társaik. Számokban kifejezve ez havonta két-háromezer, éves szinten húsz-harmincezres többletköltséget von maga után. Háztartási gépek vásárlása előtt éppen ezért elengedhetetlen, hogy tájékozódjunk a készülékek energiatakarékosságáról, hiszen ez a kiadás akár két éven belül megtérülhet a villanyszámlában.

Léteznek másfajta energiavámpírok is, ezek többnyire lustaságunkból, feledékenységünkből adódóan dobnak még egy lapáttal a számlánkra. A bekapcsolva hagyott televíziók, a töltőn felejtett telefonok, a készenléti állapotban hagyott monitorok és laptopok észrevétlenül csempésznek ki zsebünkből évente több ezer forintot.  Meglehet, az összeg nem tűnik soknak, de mint tudjuk, sok kicsi sokra megy... Egy másik, létfontosságú kérdés: milyen a jó hajszárító? Mindannyian átéltük már az érzést, amikor kilépünk a fodrásztól, tele önbizalommal, pár nappal később viszont kénytelenek vagyunk ismét lófarokba kötni, mert egyszerűen sehogy sem áll, mi pedig slamposnak és agyonhasználtnak érezzük magunkat. Bene Péter szerint a hajszárító elengedhetetlen kelléke az otthoni hajápolásnak.

Professzionális szinten sokféle márka és minőség közül választhatunk. Egy középkategóriás készülék változtatható teljesítményű , hőmérsékletszabályozós, több fúvókával ellátott, kézre álló, három méter hosszú kábellel ellátott, vagyis teljes rugalmasságot ad bármely helyzetben.

A professzionális hajszárító a haj védelmét is szolgálja: finoman fújja a levegőt (kíméletes a fejbőrre, hajhagymákra), ionos tulajdonságú (a haj elektromossága pozitív, a hajszárító negatív ionokat termel így csökkentve a haj elektrosztatikus feltöltődését) nem zajos, hideg levegő gomb opcióval kiegészített. Az eredmény szalon érzés: laza, puha, fényes és csillogó haj. A fodrászipar folyamatos fejlődése tette, illetve teszi szükségessé, hogy széles körben alkalmazzunk különféle elektromos készülékeket, ebben az esetben hajszárítót. Érzékszerveinkkel közvetlenül érzékeljük a különböző mozgásokat, hőmérsékletet és hangot.

Én nem erőszakolom meg a hajat habbal, lakkal, 'hurkázással'. Vendégeimnek mindig azt tanácsolom otthonra, hogy csak hajtsák előre a fejüket és hajszárítóval fújják meg. Ha a frizura beáll, amikor felegyenesedik, akkor a haja jól van levágva.

Helytelen használat következtében a hajat hőkárosodás érheti. A túl forró hajszárítás, a magas hőmérséklet a hajszál töréséhez vezethet. A szárítási idő megnyúlása pedig kiszáradást okozhat. Végezetül, a napsugárzás nemcsak szárító hatása miatt káros, hanem ki is fakítja a hajat. Venezuelában hamar megszárad a haj, de az embereknek fokozottabban kell ügyelni arra, hogy megvédjék a hajukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!