Életmód

2017.08.14. 13:50

Mellőzhető a szívószál? - A nyári időszakban fogy a legnagyobb mennyiségben

PÁPA Új akciót hirdettek augusztus elsejétől Magyarországon. Egy zöld szervezet a szívószálmentes hónapra hívja fel a figyelmünket.

Polgár Bettina

Kezdetben a szívószálak szalmaszálból készültek, majd hosszú idők során lettek olyanok, amilyeneket napjainkban kapunk a frissítőnk mellé. Egy koktélhoz vagy egy italhoz szinte nélkülözhetetlen kellékek. Kevesen tudják, hogy a szívószálak használata csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, mert így kevésbé érintkeznek a fogaink a cukros üdítővel.

Azonban hátulütője is van a szívószálak alkalmazásának: a polipropilénből előállított darabok rengeteg környezeti kárt okozhatnak. Jobb esetben újrahasznosítják őket, de sajnos nagyon gyakran a tavakban, a tengerekben vagy az óceánokban végzik, ahol súlyosan veszélyeztetik az ottani élővilágot. A zöld szervezet kezdeményezésének célja, hogy augusztusban minél kevesebb szívószál fogyjon a háztartásokban és a vendéglátóegységekben.

Mógor-Gyurján Eszter kiemelte, fontos számukra, hogy környezettudatosan üzemeltessék az éttermüket Fotó: Vallner Bettina

Mógor-Gyurján Esztert, az egyik pápai étterem üzletvezető tulajdonosát kérdeztük meg a környezettudatos törekvéssel kapcsolatban. Mint mondta, tapasztalataik szerint nyáron van a legnagyobb aktualitása a szívószálak használatának, ilyenkor jelentős mennyiség fogy el. - A limonádékba és a koktélokba teszünk automatikusan szívószálat, a többi italba egyáltalán nem, csak a vendég külön kérésére. Mivel az említett frissítőket sok citrommal, naranccsal, mentával és jéggel készítjük, ezeknek az italoknak az elfogyasztása kevésbé lenne kellemes szívószál nélkül - mutatott rá.

A limonádékhoz szívószál is jár Fotó: Vallner Bettina

Mógor-Gyurján Eszter kiemelte, nagyon fontos számukra, hogy környezettudatosan üzemeltessék az éttermüket, ezért a közelmúltban vásároltak két elektromos autót, mellyel ételkiszállítást végeznek, illetve a hulladékot is különválogatva, szelektíven gyűjtik. - Ha a későbbiekben forgalomba jönne egy olyan szívószálfajta, ami környezetbarát vagy könnyebben lebomló anyagból készül, akkor mindenképpen érdeklődnénk iránta - zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!