Életmód

2013.12.01. 17:59

Mit ad a balatonalmádi egészségfejlesztési iroda?

Szemléletváltozást szeretnénk elérni, azt akarjuk tudatosítani a lakosságban, hogy az egészség nem egy olyan adomány, amellyel a születésünk után már nem kell tennünk semmit azért, hogy megőrizzük.

Varga Domokos Péter

Dr. Németh Ilona, a Balatonalmádi Egészségház ügyvezető igazgatója foglalta így össze lapunknak az egészségfejlesztési iroda (efi) működtetésének célját. A 112 millió forintos európai uniós támogatásból létrehozott egészségfejlesztési iroda az egészségházban kapott helyet.

A doktornő hangsúlyozta, a szemlélet- és életmódváltáshoz szeretnének segítséget adni az iroda által meghirdetett programokkal, amelyek csak a lakosság aktív segítségével lesznek működőképesek. Nem elmesélni akarják a hozzájuk fordulóknak, hogy mit kellene csinálniuk, hanem megmutatni nekik, és bevonni őket még meglévő egészségük megtartásának folyamatába.

Céljaikról, tervezett programjaikról a befogadó intézmény, a Balatonalmádi Egészségház igazgatójával és a most beindult egészségfejlesztési iroda stábjával – Szalai Emese irodavezetővel, Várszegi Judit szakmai vezetővel és Nagy Anikó irodai asszisztenssel – beszélgettünk.

A balatonalmádi egészségfejlesztési iroda stábja: Szalai Emese irodavezető, Várszegi Judit szakmai vezető, Nagy Anikó irodai asszisztens, valamint a befogadó intézmény, a Balatonalmádi Egészségház ügyvezető igazgatója, dr. Németh Ilona. Bemutatták az új létesítményt, beszéltek a terveikről (Fotó: Varga Domokos Péter)

Az iroda létesítésére a pályázatot az egészségház adta be. Az önállóan működő egészségfejlesztési iroda szoros munkakapcsolatban működik a befogadó intézménnyel, az egészségház szerves része, hiszen csak a háziorvosok és a szakorvosok aktív bevonásával tudnak eredményes munkát végezni. Egy helyen történhet a betegségek kezelése, gyógyítása, és ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap, a megelőzés is.

Az iroda teljesen önálló költségvetéssel rendelkezik, elsősorban a balatonalmádi kistérség lakossága az ellátási területe, de nem fogják elküldeni a területen kívülről segítségért hozzájuk fordulókat sem. Az uniós pályázaton nyert összeg 18 hónapra biztosítja a működést, a jövőre vonatkozóan a pályázatban az szerepelt – és ezzel kapcsolatban ma is az a legutolsó információ –, hogy későbbiekben a kormányzat átvállalja a fenntartás költségeit.

Feladatuk egészségfejlesztő, -megőrző, életmódváltó programok rendezése, támogatása. Az irodában folyamatos állapotfelmérés és tanácsadás folyik napi nyolc órában, ahova elsősorban a még egészséges, egészségüket megőrizni, életmódjukon, rossz szokásaikon változtatni akaró embereket várják.

Fontos, hogy a szolgáltatásaikat bárki igénybe veheti, függetlenül attól, rendelkezik-e egészségbiztosítási kártyával. Az iroda munkatársainak nincs is joguk semmiféle azonosító okmányt elkérni, az adatvédelmi szempontokat, személyiségi jogokat teljes mértékben figyelembe kell venniük.

Az állapotfelmérés alapján olyan programokat javasolnak az embereknek, amellyel az egészségük megőrizhető, az esetleges betegeket pedig a megfelelő ellátási helyre tovább irányítják. A javasolt életmódváltásban szerepelnek például meghatározott mozgásformákra, étkezési szokásokra és összetételre vonatkozó javaslatok is. Náluk nemcsak beszélni fognak például a helyes életmódról, hanem konkrét mozgásos programokat, például kirándulásokat, nordic walking, gyógynövénygyűjtő és -ismertető túrákat szerveznek.

Az iskolásoknak drogprevenciós, dohányzásellenes, dohányzásról leszoktató programokat tartanak. A gyerekeknek szánt programokba a szülőket és a pedagógusokat is bevonják, megfelelő módszertan szerint.

Az iroda munkatársai hiszik, hogy nagyon jó eredményeket érhetnek majd el. Egy három hónapos ciklus végén újra megmérik a belépéskor regisztrált paramétereket, ez mind a szolgáltatást igénybe vevőknek, mind nekik visszajelzést ad a tevékenység hatékonyságáról. A tervezett programokba bevonják a területen létező hasonló profilú szervezeteket, civileket, sportszervezeteket, egyesületeket. Az egészségmegőrzés, -nevelés területén működő szervek, csoportok összehangolásától, az így létrejövő egységtől szintén nagy eredményt várnak.

Tervezett programjaik között szerepel az is, hogy szűrőbusszal bejárják a térségüket, így a szolgáltatást helyben tudják azoknak a lakosoknak is biztosítani, akik anyagi gondok vagy egyéb okok miatt nem tudják az irodát felkeresni. Nemcsak önálló kitelepülésekre készülnek, hanem az adott településen már ismert és népszerű rendezvényekhez való csatlakozásban is gondolkodnak.

 

Előtérben a megelőzés fontossága

Az egészségmegőrzésbe fektetett pénz hosszú távon bizonyosan megtérül. A hihetetlen módon leterhelt alap- és szakellátást ezzel tehermentesítik, minden emberrel, aki nem fordul orvoshoz és nem szorul táppénzre, kórházi kezelésre, jelentős összeget takarít meg az állam. Az iroda létrehozása azért is nagy eredmény, mert végre a prevencióra kaptak pénzt, melyet akkor tudnak igazán a megfelelő célra fordítani, ha megnyerik az alapellátásban dolgozó házi orvosokat, védőnőket, ápolónőket, szociális alapellátást végzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!