Életmód

2017.03.24. 13:17

Multivitamin evolúció II. rész

Ahogy az <a href="eletmod/multivitamin-evolucio-i-resz-1817304">előző részben</a> kifejtettük, a Panhellen által kifejlesztett ultravitamin készítmények számos hatóanyag esetén jobban hasznosuló formulákat tartalmaznak, mint a multivitaminok általában, továbbá olyan hatóanyagok is helyet kapnak bennük, melyek a legtöbb multivitamin készítményben együttesen nem lelhetők fel. Ám itt nem ér véget a történet, hiszen a nem aktív összetevők és a fogyasztás mikéntje szempontjából is eltérnek az ultravitaminok a multivitaminoktól.

Káros adalékok vagy szükséges inaktív hatóanyagok?

Az ultravitaminok tervezése során alapvető cél volt, hogy a készítmények ne tartalmazzanak semmilyen káros vagy kellemetlen mellékhatásokat okozó szintetikus adalékot. Étrend-kiegészítőkben fellelhető szintetikus adalékanyag például a talkum (szilícium-dioxid származék), a butil-hidroxi-toulol, a hidroxi-propil-metil-cellulóz, a polivinil-pirrolidon, az aceszulfám K, az aszpartám, és sorolhatnánk. Ezek némelyike hashajtó hatású lehet, vagy allergiás reakciókat is kiválthat. Egyes vitamin tabletták különböző cukrokat, laktózt, mannitot vagy szacharózt is tartalmaznak, melyek szintén hasmenést okozhatnak az arra érzékenyeknél. Érdemes tehát ezeket is figyelni a multivitamin címkéken. Az ultravitaminokban ezek egyike sincs jelen. Még a kapszulák színezőanyagai is természetes eredetűek (például cékla kivonat, béta-karotin).

Melyik vitamint mikor kell bevenni?

Felmerül a kérdés, miért van szükség színes kapszulákra, még ha természetes színezékekről van is szó. A Panhellen így jelöli, melyik kapszulát mikor kell bevenni. Ebben is eltér a hagyományos multivitamin csomagoktól, melyek tatalmát (gyakran tíznél is több tablettát / kapszulát) egyszerre vesznek be a fogyasztók, ami távol áll az ideálistól. Léteznek ugyanis vízben és zsírban oldódó vitaminok, továbbá bizonyos hatóanyagok gyengíthetik egymás hatását, míg mások erősítik. Az ultravitamin csomagok hatóanyagai étkezésekhez vannak igazítva, a csomagoláson pontosan fel van tüntetve, mely kapszulákat mikor (milyen napszakban, milyen étkezéshez) érdemes fogyasztani a maximális hatékonyság érdekében.

Fogyasztási élmény

A tabletták nem csak azért előnytelenebbek, mert olyan adalékokat tartalmazhatnak (például kötőanyag), amelyek kapszuláknál nem szükségszerűek, hanem azért is, mert – főként nagyobb méret esetén – nehéz lehet lenyelni őket. Akinek okozott már kellemetlenséget egy jókora ásványi anyag tabletta lenyelése (ami főként a nagy mennyiségű kötőanyagnak köszönheti méretét), tudja, miről van szó. Ennek elkerülése végett a Panhellen ultravitaminok kizárólag kisméretű, könnyen fogyasztható zselatin kapszulákat tartalmaznak.

Összegzés

A hatóanyagok spektruma, mennyisége és azok vegyülete, az inaktív anyagok és a formátum, valamint a fogyasztási mód és a kiszerelés tekintetében egyaránt különböznek a Panhellen féle ultravitamin készítmények a hagyományos multivitamin napi csomagoktól. Mindezek ismeretében talán nem túlzás azt mondani, hogy az ultravitaminok a multivitamin-evolúció jelenlegi csúcsát képviselik, de az mindenképpen kijelenthető, hogy bizonyos szempontból egyedülállóak az étrend-kiegészítők piacán.

Figyelembe véve a cikksorozat első részét, az is fontos tanulság, hogy mindig alaposan olvassuk el az étrend-kiegészítő címkék apró betűs részeit.

Legyél tudatos vásárló; figyeld a címkéket és tudd, mi mit jelent!

További információkért látogasd meg a Panhellen weboldalát: www.panhellen.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!