Életmód

2016.03.12. 15:48

Nemcsak főzéshez jó, sok problémát orvosol az értékes fűszernövény

A kissé csípős ízű tárkony a francia gasztronómia meghatározó alapanyaga, jellegzetes aromája miatt sokakat az ánizsra emlékeztet. Termesztése visszanyúlik egészen az ókorig, manapság pedig az egész világon előszeretettel használják Európától kezdve Amerikán át, egészen Indiáig.

Perei Dóra

A háziasszonyok bizonyára jól tudják, hogy ételkészítéshez a tárkonynak elsősorban friss levele és gyökere használható, különösen főzelékek, húsok, saláták ízesítésére.

Tartósítása sós vagy ecetes vízben történik, ha pedig a kertünkben nem terem tárkony, akkor szárított levél, tinktúra és tea formájában egyaránt hozzájuthatunk.

Akkor sem érdemes kidobnunk ezt az értékes fűszernövényt, ha az ízét nem túlzottan kedveljük, hiszen számos betegség tünetét hatékonyan enyhíthetjük vele.

Nótár László világbajnok ezüstérmes mesterszakács egy ajkai étteremben dolgozik, amelynek saját konyhakertjében gondozzák a fűszereket, köztük a késő tavaszi szezonális tárkonyt
Fotó: Penk Tímea

A tárkony helyreállítja az emésztést és meghozza az étvágyat, amennyiben egy marék szárított levelet egy kis üveg almaecetbe áztatunk, jól összerázzuk és étkezések előtt egy evőkanállal elfogyasztunk belőle.

Ugyanezen tulajdonsága miatt gyomorrontás esetén próbáljuk ki a következő receptet: harminc gramm szárított levelet öntsünk le egy liter forrásban levő vízzel, áztassuk tíz percig, majd szűrjük le. Naponta négyszer, egy csészével érdemes innunk belőle.

Amennyiben gondjai vannak az alvással, gyakran fáj a feje, esetleg idegileg kimerültnek érzi magát, a tárkony segít megszüntetni a panaszokat. Helyezzünk egy tálba másfél kanálnyi felvágott, szárított növényt, öntsük le két csésze forró vízzel, majd negyven perc áztatás után kortyolgassuk el, lehetőség szerint lefekvés előtt! A tárkonytea szívünket is erősíti azáltal, hogy csökkenti a nem megfelelő koleszterinszintet.

Tudta, hogy az ókori görögök tárkonnyal kezelték a fogfájást? Percek alatt lezsibbasztja a fájó területet, ha paszta állagúra rágunk néhány friss vagy szárított tárkonylevelet, ezt követően pedig a nyelvünkkel néhány percig a gyulladt fogra szorítjuk.

Végül, ha a fejbőrünk gyakran viszket, netán a hajunk könnyen lelapul, lan-gyos tárkonyfőzettel hajmosás után, hetente egy-ét alkalommal leöblíthetjük frizuránkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!