Életmód

2015.02.07. 09:58

Őrzik a tollfosztás hagyományát

Ajka – A Nosztalgia Nyugdíjas Klub tagjai immárhatodik éve fosztanak tollat télen, hogy abból pehelypaplant készíttessenek egy helyi újszülöttnek.

Tóth B. Zsuzsa

Most a bódéi Herbert Tamás családjának negyedik, a napokban megszülető gyermeke kapja a paplant – tudtuk meg a klub vezetőjétől, Szimeiszter Imrénétől.

Panni néni a napokban nyolc-tíz másik asszonnyal együtt fosztotta a tollat három délután, míg a férfiak beszélgettek körülöttük. A tollat adó libákat egyik klubtag társuk, Klein Józsefné nevelte.

Hagyományos tollfosztás a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klubban. A kép bal szélén Szimeiszter Imréné klubvezető, jobbról balra: Vincze Sándorné, Németh Anna és Sipos Andrásné látható
Fotó: Györkös József

Panni néniék a hétvégén újra ellátogattak a devecseri idősek otthonába, ahol már jól ismerik őket, mindig nagy sikert aratnak a lakók körében vidám előadásukkal. Most farsangi műsorukkal rukkoltak elő.  Még ebben a hónapban, 16-án pedig új szokást vezetnek be a klubban, a közösségi házban hagyományos kocsonyát főznek egy ötven literes üstben. Másnap a 42 tag mindegyike megkóstolhatja a kocsonyát, sőt, vendégségbe hívják az önkormányzati képviselő-testület tagjait és a városban most alakult Városgazdálkodási nyugdíjas klub küldöttségét. Az asszonyok ráadásul farsangi fánkokat is sütnek. A jövő évtől pedig minden esztendőben lesz kocsonyafőzés. Annál is inkább, hiszen náluk a disznóvágás nem szokás, ezért úgy gondolták, helyette kocsonyát főznek kalákában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!