Életmód

2013.12.27. 13:01

Összehozza a családot

Tapolca - A tavalyinál is nagyobb érdeklődés kísérte az év végi mézeskalács sütő versenyt.

Tóth B. Zsuzsa

A pályamunkákból nyílt kiállításon a Tamási Áron Művelődési Központban a Söjtör és térsége méhészeinek egyesülete Ambrózia mézlovagrendjének tagja, Boronyákné Papp Margit nyilatkozott lapunknak a mézeskalács sütés titkairól. Margitka szerint a lényeg, hogy a már az 1200-as években is készített édességet ma is szívvel-lélekkel süssük.

- Fontos a jó kidolgozás, a hűtőben való egy éjszakán át tartó pihentetés. A tésztát egyforma vastagságúra nyújtsuk ki aztán, és a sütés másnapján díszítsük csak. Különben lepotyoghat róla a máz. Az pedig porcukorral, gőz fölött keményre felvert tojásfehérjéből készül, majd nyomózsákkal díszítjük a süteményt. A mázat színezhetjük is tetszés szerint. A mézeskalács házak ragasztásához is mázat használunk, de érdemes gyorsan dolgozni, mert hamar megszárad, kérgesedik. Elengedhetetlen a türelem, a jó kézügyesség és a szeretet, ha szép és finom mézeskalácsot szeretnénk készíteni. Én fontosnak tartom azt is, hogy ez a munka családi körben, a gyerekekkel együtt végezhető, amire pedig olyan nagy szükség van ma, Hiszen a szülők kevés időt töltenek a kicsikkel, ez pedig jó alkalom az együttlétre. Szánjunk rá időt bőven, ne siessünk, akkor szép emlék is marad egyben a közös munka – mondta Margitka. Hozzátette, hogy létezik olyan mézeskalács, amely a sütés után sem veszít puhaságából, mindez csak a hozzávalók arányának kérdése. Legjobb, ha szalalkálival, vagy szódabikarbónával gyúrjuk a tésztát és nem lisztezzük túl a nyújtás során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!