Életmód

2016.01.07. 11:37

Óvatosan a szoláriummal!

Megyei körkép – A szoláriumokban kizárólag olyan berendezést szabad üzemeltetni, mely az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által kiadott sugárvédelmi minősítéssel rendelkezik.

Tremmer Tamás

A kiskorúak szoláriumhasználatának tiltását javasolja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA), hogy csökkentse a bőrrákos megbetegedések számát.  Az FDA javaslata azt is tartalmazza, hogy a szoláriumot igénybe vevők írjanak alá nyilatkozatot, melyben elismerik, hogy tisztában vannak a készülék okozta kockázatokkal. A tizen- és huszonévesek körében egyre emelkedő bőrrákos esetek miatt a bőrgyógyászok évek óta sürgetik a hatósági szigorítást.

Hazánkban kizárólag olyan berendezést szabad üzemeltetni, mely az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által kiadott sugárvédelmi minősítéssel rendelkezik, nyilatkozta megkeresésünkre Andrásofszky Enikő megyei tiszti főorvos. Kérdésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője elmondta, a megyében használt szoláriumok használatának ellenőrzését a járási hivatalok népegészségügyi osztályai végzik.

Az ellenőrzések során figyelnek arra, hogy a szolárium használata csak külön helyiségben vagy belátást gátló céllal leválasztott területeken történhet. A vendégek részére fogassal ellátott vetkőzőhelyet vagy fülkét, zuhanyozási lehetőséget kell biztosítani. A szoláriumot vendégenként le kell mosni és fertőtleníteni. A szolárium valamennyi bizonylatát (például gépkönyv, használati utasítás, egyéb irat, és a típus minősítéséről szóló igazolás, illetve annak hiteles másolata) a helyszínen kell tartani. A csöveket a gyártó által megadott élettartamnak megfelelően cserélni és ezt dokumentálni kell.

Hangsúlyozta azt is, hogy a vendégek részére jól látható helyen és módon (például táblán) köteles az üzemeltető kifüggeszteni a szolárium használatára vonatkozó egészségügyi javaslatokat és ellenjavallatokat – a javasolt használati időt; a szolárium kozmetikai célú igénybevétele nem ajánlott; védőszemüveg használata kötelező. Az ellenjavallatok: 16 év alatti életkor; szeplősödésre való hajlam; fényérzékeny bőrtípus; tipikustól eltérő anyajegy; korábban megtörtént súlyos napégés; fényallergia, fényérzékenyítő gyógyszer, illetve kozmetikum használata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!