Életmód

2015.12.03. 06:08

Próbára bocsátott bántalmazók

Veszprém – A kapcsolati erőszak közel két és fél éve része a büntető törvénykönyvnek, azóta megyénkben két esetben született jogerős ítélet ilyen típusú jogsértésben.

Penk Tímea

Az követ el kapcsolati erőszakot, aki gyermekének szülője, volt házastársa, volt élettársa – valamint a jogszabályban részletezett más személyek – sérelmére rendszeresen, azaz legalább kétszer az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít, illetve a közös vagyonból elvont javakkal súlyos nélkülözésnek teszi ki a sértettet. Az elkövető két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, de bizonyos esetekben akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

A megyében eddig összesen két jogerős ítélet született kapcsolati erőszak bűntettének elkövetése miatt a Pápai, illetve a Veszprémi Járásbíróságon – tájékoztatta a Naplót a Veszprémi Törvényszék. A pápai ügyben garázdaság vétségében is bűnösnek mondta ki a bíróság a vádlottat, így a két bűncselekmény miatt egy év próbára bocsátotta az elkövetőt. A veszprémi ügyben kizárólag a kapcsolati erőszak bűntette miatt vonták felelősségre az elkövetőt, a jogerős végzés szerint egy évre próbára bocsátotta őt a bíróság, továbbá elrendelte a pártfogó felügyeletét és kötelező magatartási szabályként előírta számára személyiségfejlesztő, illetve indulat- és agressziókezelő tréningen való kötelező részvételt.

Stummer Vera, a Patent Egyesület jogásza arra hívta fel a figyelmet, hogy az erőszak egy döntés. A bántalmazók azért döntenek az erőszak mellett, mert a viselkedésük hasznos számukra. A partnerüket bántalmazó erőszakos embereknél csak nagyon kis százalékban mutatható ki mentális betegség. Általános jellemzőjük a kétarcúság, mely a szakember szerint nem betegség, hanem tudatos viselkedés a környezet megtévesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!