Életmód

2015.09.03. 07:43

Relikviákat gyűjtő rendőr

Rendőrautó maketteket, rendőr sapkákat és karjelvényeket gyűjt a sümegi Furman Attila. A 25 év szolgálatot követően hat éve nyugállományba vonult rendőr, a városi polgárőrség tagja napjai nagy részét hobbija tölti ki.

Tisler Anna

A karjelvényekből 1993 óta 4500 darabos gyűjteményre tett szert, sapkából 150 darabot őriz, rendőrautó makettekkel három éve foglalkozik. Gyorsan gyarapodó gyűjteményében ma 450 autó van. Világhálón kutat, más gyűjtőkkel is levelez. Lakása tetőtéri szobái a gyűjteményekkel van tele. A rendőrségi textil karjelvényeket dossziéban őrzi gondosan becsomagolva, a kalapok egy része a polcokon áll, az autókkal több vitrin telt már meg. A polcon felcímkézésre váró matchboxok sorakoznak. Hamarosan szükség lesz újabb vitrinre.

A sümegi rendőrőrs karjelvényét Furman Attila tervezte
Fotó Tisler Anna

- Az autóknál meghatározó, hogy milyen kocsit tudok vásárolni vagy rendelni - tudtuk meg. - Tudom, hol milyen márkákkal és típusokkal közlekednek a rendőrök. Amelyik régió autóját megkaptam, hozzálátok, hogy felkutassam, hogyan is néz ki a jármű. Szerencsére a világhálón ma már sok minden megtalálható, bár néha napokig kell kutatni. Gyűjtő és rendőr ismerőseimtől is kérek segítséget, ha másképp nem megy. Közösségi oldalakon sokan fent vannak. Nemrég egy pesti ismerősömet kértem meg, hogy fotózza le egy, ma már ritkán használt rendőrségi kocsi hátulját. Hamarosan meg is kaptam a képeket nagy felbontásban. Megterveztem a matricákat, kinyomtattam. Ha elkészül, én is küldök neki képeket és együtt örülünk az eredménynek.

A matricázás is néha embert próbáló feladat. Attila ragaszkodik az eredetihez, egy-egy betűtípust néha napokig keresgél. A matricázáshoz nagyon kell figyelni. A vékony papír könnyen reped, javítani is nehéz.

A 4500 darabos karjelvény gyűjteményében távoli, kevesek által ismert országok jelvényei is megtalálhatók. Őriz például Eritreából, Maurítiusról, a Seychelles-szigetekről, Peruból kapott darabokat. Vágya, hogy Chiléből is szerezzen. Ausztráliai és Új-Zélandon használt relikviákból jól áll a gyűjteménye.

Egy sokáig ott élt gyűjtő barátja meglátogatta, és ajándékot is hozott. Furman Attila maga is tervezett karjelvényt. A sümegi jelzésre az ő tervei alapján került rá a város egyik jelképe, a vár.

- A karjelvényeket 1993 óta gyűjtöm - mesélte. - Akkor a gyűjtők levélben keresték fel más országok rendőrségeit, küldtek ki relikviákat és kértek azok helyett. A módszer nehézkes volt, akadt, hogy húsz levélből egyre érkezett válasz. Mi, gyűjtők közös  ismerősökön keresztül találtunk egymásra.

Megalakították 1999-ben a Magyar Rendőrrelikvia-gyűjtők Egyesületét, amelynek ő a titkára. A tagok a közeli országokba is járnak találkozókra. Augusztus végén Szlovéniába utaztak.

- Eddig 15 találkozót tartottak, három kivételével mindegyiken ott voltam - tette hozzá.

Attilának van egy nagy álma. Szeretne egy Zrínyi sisakot szerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!