Életmód

2016.06.02. 09:07

Szolárium: A melanóma ellenszere nem a mesterséges barnulás

Hazánkban évről évre több bőrrákos embert regisztrálnak, ráadásul a melanóma kezelése nem egyszerű, már néhány milliméter is komoly problémákat okozhat. Az egyetlen megoldás a megelőzés, ám a szoláriumozás nem része ennek. Az UV-sugárzás intenzitása ugyancsak egyre nagyobb, akkor is, ha éppen felhős az égbolt.

Perei Dóra

Többek között ezekről tartottak előadásokat a napokban az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász, onkológus számszerűsítette az elmúlt években regisztrált haláleseteket: 1996-ban kétszázhatvanöt, 2008-ban háromszáznegyven, 2015-ben pedig már kétezer ötszáz embernél bizonyult tragikus kimenetelűnek a melanóma.

A bőrrák azért minősül nehezen kezelhető daganatnak, mert amíg az emlőben vagy a vastagbélben kialakuló tumor két centiméteres mérettel számít közepes kockázatúnak, addig a melanómánál ez az arány egy milliméter.

Szintén problémát jelent, hogy konkrét kezelési lehetőség sincs a festéksejtekből kiinduló bőrrákra, ugyanis a gyógyszerek többnyire az utolsó stádiumban szedhetők, vagyis a féléves túlélési arány mindössze néhány évvel toldható csak meg.

Wikonkál Norbert külön felhívja a figyelmünket arra, hogy a manapság igen jelentős a környezeti ártalom és a genetika keveredése, ezek után elengedhetetlen, hogy rendszeresen megnézessük anyajegyeinket, mert az előrehaladott, későn felismertnek lényegesen rosszabb a túlélési aránya. Az idejében felismert, egy milliméter alatti anyajegyről nem tudhatjuk biztosan, hogy később káros lesz (nem fáj, nem vérzik, nem viszket, stb.) ellenben még könnyedén kivágható. A megelőzéshez tehát az is hozzátartozik, hogy akkor is elmenjünk bőrgyógyászhoz, ha nincsen baj. A szakember szerint a melanóma ötven emberből átlagosan egyet érint, illetve, akinek a családjában volt bőrrák, annál nagyobb a kockázat.

Az UV-sugárzás további káros hatásai: elősegíti a bőr öregedését, a pigmentfoltok megjelenését, a fény által okozott egyéb elváltozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!