Életmód

2013.11.22. 10:20

Több mint baba-mama torna

A szülés utáni regenerálódást segíti elő az a speciális, Ausztriában kifejlesztett baba-mama torna, amit az országban okleveles trénerként elsőként a veszprémi Tőkés Renáta kezdett el oktatni.

Halmos György

- A rendszert Nicole Pascher dolgozta ki, a lényegét talán úgy lehetne összefoglalni, hogy megerősíti a terhesség és szülés alatt meggyengült izomcsoportokat a hason, háton, valamint a gátizmot - magyarázta Renáta. - A mozgás során regenerálódik és fejlődik a haránthasizom, a törzstartó izmok, a mélyhát izom, illetve a medence izom. Más, nők számára kifejlesztett tornától, mozgásformától abban is különbözik, hogy a gyermek végig az anyával van minőségi babahordózóban. Ezen túlmenően formálja a „kritikus" területeket is, mint a fenék, comb - tette hozzá.

Az óra úgy épül fel, hogy első egyharmadban talajgyakorlatot végeznek az anyukák, utána a gyerekeket beteszik a hordozóba (a kisebbek előre, a nagyobbak hátra) és táncos elemekkel folytatódik a program.

- A gyerekek többsége az óra végére elalszik, de ha nem, akkor is nagyon élvezi a mozgást, a táncot. Ezen felül természetesen súlygyarapodásuk miatt egyre nehezebbek, így erősebb izommunkát kell kifejtenie az anyáknak a gyakorlatok során - mondta a tréner.

A tapasztalatok szerint a nők hamarabb visszanyerik a szülés előtti formájukat, nemcsak az alakot, erőnlétet, de felkészíti a szervezetet egy esetleges újabb terhességre. A mozgás mellett a társaság segít abban is, hogy az anyák leküzdjék a szülés utáni esetleges depressziót, mert új barátságok szövődnek. Azok számára is sikerélményt jelenthet a kanga-tréning, akik korábban nem jártak semmilyen testedzésre, alakformálásra, mert nincsenek bonyolult koreográfiák, nehezen követhető tánclépések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!