Életmód

2017.09.07. 20:15

Jobb ha tudja: ezek a rejtett kancsalság tünetei

VESZPRÉM Tanulási zavarokat, olvasási nehézségeket és fejfájást is okozhat egy ritkán vizsgált látásprobléma, a rejtett kancsalság.

Marton Attila

A páciens egészségesnek tűnő szempárján nem észlelhető a probléma, mert az idegrendszer párhuzamosan tartja a szemeket, ez azonban megterhelő az agynak, mondta az optikai hiba tüneteinek okáról Balla Lilly, a Szemeszter Optika optometristája. A lakosság 80-90 százaléka sorolható ebbe a körbe, a többségnél azonban a rejtett kancsalság nem okoz panaszokat.

- Ez az optikai hiba általában öröklődik, és születéstől adott. A tünetek gyermekkortól jelentkezhetnek, leggyakrabban olvasási nehézségek formájában - emiatt előfordulhat, hogy diszlexiásnak hiszik a tanulót -, emellett előfordulhat még kettős látás, fáradékonyság, fejfájás, migrén és szem körüli fájdalom - magyarázta az optometrista. Hozzátette, a közvéleményben kevéssé ismert a rejtett kancsalság, így sokszor nem is gondolják a szülők, hogy szemészeti probléma áll a tanulási-olvasási nehézségek mögött. Balla Lilly hangsúlyozta, ha a felsorolt tünetek jelentkeznek, érdemes speciálisan a rejtett kancsalságot szűrő vizsgálatra vinni a gyermeket. A szakembernél leggyakrabban egyetemi hallgatók jelentkeznek az optikai hibára utaló panaszokkal.

A szemészeti problémát az úgynevezett polateszt eljárással vizsgálják, amelynek során kiderül, hogy a két szem hogyan képes együttműködni. A diagnosztizált rejtett kancsalságot prizmás szemüveglencsével korrigálják, ennek köszönhetően a szemek pihenőállásban lehetnek, és az idegrendszernek nem kell az addigi pluszmunkát elvégeznie. Az első napokban a szemüveghordással panaszok jelentkezhetnek, ezek azonban az esetek többségében rövidesen elmúlnak, hívta fel a figyelmet a veszprémi optometrista, aki megjegyezte, mivel a prizmás lencse speciális alakú, kontaktlencsével nem lehet korrigálni a rejtett kancsalságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!