Életmód

2015.06.19. 17:15

Veszélyes sugarak - A középkorúaknál gyakoribb a melanóma

Rohamosan növekszik a melanómás megbetegedések száma, az okok között első helyen a túlzásba vitt napozás szerepel.

Marton Attila

A melanóma a bőr pigmentsejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat, kialakulásában a nap káros ultraibolya-sugarai mellett a mechanikai irritáció is szerepet játszhat, mondta érdeklődésünkre Raffay István, a Csolnoky Ferenc Kórház bőrgyógyászati osztályának főorvosa. Hozzátette, az utóbbi évtizedekben nőtt a melanómás betegek száma.

Bár a melanómás elváltozást gyakori önvizsgálattal is észrevehetjük, biztos diagnózist csak a bőrgyógyászati vizsgálat ad, ezért érdemes évente egyszer szűrővizsgálaton részt venni. A melanóma hatására átalakulhat az anyajegy: szabálytalanná válhat az addigi kerek anyajegy széle, egyenetlen lehet benne a pigmenteloszlás, amelynek hatására megváltozhat a színe, de megnőhet a mérete is, és akár ki is sebesedhet, magyarázza a főorvos. A melanóma legtöbbször újonnan megjelenő anyajegyből alakul ki. Ha bármilyen elváltozást észlelünk, sürgősen fel kell keresni egy bőrgyógyászt.

A melanóma leggyakrabban a nap hatására alakulhat ki
illusztráció: Stiger ádám

A főorvos elmondta, a bőrrák nem csak az anyajegyekből alakulhat ki, az ép bőrön is megjelenhetnek szürkés-barnás foltok. A melanóma a testen elsősorban a napfénynek kitett helyen jelentkezik, és legtöbbször középkorúaknál diagnosztizálják, egyre gyakrabban azonban már fiatal felnőtteknél is előfordul.

A bőrrák megelőzéséért sokat tehetünk, a legfontosabb, hogy ne égjen le a bőrünk, hívta fel a figyelmet a szakember, aki megjegyezte, napozni lehet, de csak mértékkel: kerüljük a tűző napot, délelőtt tizenegy és délután három óra között - amikor a legerősebb az UV-sugárzás - lehetőleg ne menjünk a napra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!