Életmód

2017.07.03. 19:46

Vigyázzunk magunkra nyáron is!

Azt szoktuk mondani, hogy egy újszülöttnek minden vicc új, de az az igazság, ha nincs valami belénk rögzült ismeret az ősök hasonló koráról, életünk egymást követő szakaszait hajlamosak vagyunk ugyanúgy megélni, mint ama újszülött a reá szakadt világot.

Őrsi Ágnes

Ezért kell azt is gyakran elmondani, milyen óvintézkedéssel éljünk, ha nem akarjuk a vízpart helyett a kórházban tölteni a pihenésre szánt időt.

Mit tesz a bölcs ember hatvanon túl?

Dósa Andrea belgyógyász kardiológus főorvos osztotta meg velünk tapasztalatait. - Először is a kánikula legveszedelmesebb óráit a négy fal között tölti, nehezebb fizikai munkát - mint például egy családi bevásárlás, növényápolás - csak reggel vagy késő délután végez, mindig tart a keze ügyében néhány vizes palackot. No igen, az életkor csak egy szám, de hogy talán mégis érdemes komolyan venni, arra a tavak, a strandok mentőforgalma figyelmeztet.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

- A nyári nagy melegben a csecsemők, a kisgyermekek és a hatvanon felüliek vannak igazán veszélyben, rájuk kell különösen vigyázni, illetve a felnőtteknek magukra, de akad, akinek hiába ismétlem, szívbeteg létére barnára sült bőrrel jön a rendelőbe. Mert mindig van munka, amit még be kell fejezni. Szerintem inkább be kell osztani azt a tennivalót, és gyakrabban gondolni arra, hogy ennyit meg kell tenni magunkért. Az idős korosztályban már sok a szív- és érrendszeri rendellenesség, a mozgásszervi megbetegedés, gyakoriak az emésztési panaszok, de ezeket általában mindenki tudja magáról. Hordjunk tehát könnyű, szellős pamut ruhát, a világos nyári kalapokat sem véletlenül találták ki. Ugyanilyen fontos az étkezés; ne erőteljes, fűszeres ételek kerüljenek az asztalra, hanem valami könnyű, ami nem terheli meg feleslegesen a gyomrot.

Dr. Dósa Andrea főorvos arra is figyelmeztet, hogy a meleg vizes fürdőhely nem javasolt azoknak akiknek ritmuszavara, keringési elégtelensége, nem kezelt magas vérnyomása van Fotó: archív

Elvileg azt is mindenki tudja, hogy nagy melegben különösen sok folyadékot kell inni, de mégis mennyit?

- Naponta két - két és fél litert szoktunk javasolni, ám mivel idős korban csökken a szomjúságérzet, kánikulában egy- másfél literrel kellene megnövelni ezt a mennyiséget. Szerintem érdemes reggel kikészíteni, és akkor biztosan nem fogjuk elfelejteni. Természetesen nem csak a meleg miatt leadott vizet kell pótolni, hanem az ásványi sókat is; nagyon jó gyümölcs- zöldségprések vannak, és az értékes gyümölcslé beleszámít a szükséges folyadékmennyiségbe. (A cukorbetegek tudják, hogy a napi kalóriába bele kell számítani a gyümölcsöt is.) Javaslom a kefirt, a joghurtot is.

Az idősebb korosztály képviselői szívesen látogatják a meleg vizes fürdőket, amint kiderült, nyáron egy-egy ilyen kikapcsolódás is veszélyes lehet.

- A termálvizek jótékony hatásúak, de a meleg értágulatot okoz, csökkenhet a vérnyomás, a pulzusszám változik, emelkedhet, és nyáron a meleg fürdőt követheti gyengeség, fáradékonyság. Ellenjavallt a meleg víz, ha valakinek ritmuszavara, keringési elégtelensége, nem kezelt magas vérnyomása van. Szívinfarktus, agyi keringési zavar után semmiképpen sem javasolnám a meleg vizes fürdőt, ha előtte az idős ember, a beteg nem konzultált az orvosával. Gyulladt visszerek, izületi gyulladás esetén is kerülni kell a meleg vizes fürdőket.

Jó tanács még, hogy idős korban, kánikulában otthon, nap közben akár többször is le lehet zuhanyozni langyos vízzel, de kerülni kell az agresszív, jéghideg váltófürdőt. Sokan szednek vérnyomáscsökkentőt, vízhajtót. Lehet, hogy ezekből nyáron kevesebb is elég, de a gyógyszeradag csökkentését mindig meg kell beszélni az orvossal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!