Hagyományőrzés

2017.11.09. 09:04

Gyermeklakodalomba hívnak a karácsonyfalvai székelyek

A Szent László-freskós és rovásemlékes templomáról híres Homoródkarácsonyfalvát és a falucska gazdag hagyományait mutatja be a Polgárok Háza erdélyi unitárius közösségek népművészetét, táncait, gasztronómiáját népszerűsítő sorozatának következő állomása.

A székelyföldi faluban működő Dungó Kulturális Egyesület tíz évvel ezelőtt elhatározta, hogy megismerteti a helybéli ifjakkal és gyerekekkel a régi lakodalmi szokásokat. Az ötletet egy 1904-ben készült fénykép adta. A gyermeklakodalmat minden év januárjának utolsó szombatján tartják, céljuk ezzel a hagyományos lakodalmi szokások átörökítése mellett, hogy közös szórakozási lehetőséget kínáljanak a nemzedékeknek.

Most a magyarországi érdeklődők is megismerkedhetnek ezzel a szép kezdeményezéssel, ha részt vesznek a budapesti Polgárok Házában november 10-én, pénteken 18 órától kezdődő programon. A vendégeket Benedek Mihály unitárius lelkész köszönti, a települést, a lakodalmast és a helyi ízeket pedig Balázsi Ildikó, Benedek Enikő és Benedek Ágnes ismerteti, muzsikál Sorbán Attila és Kásás Zsombor, énekel Orbán Henrietta.

A reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett est résztvevői lakodalmi óriáskiflit és káposztalapin sült cipót kóstolhatnak juhtúróval, bivalysajttal és -vajjal, na meg köményes pálinkával. A közönséget helyi termékek vására is várja majd a helyszínen.

Ha nincs módjában csatlakozni a programhoz, Homoródkarácsonyfalvát és vendégszerető lakóit ebből a videóból is megismerheti:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=373&v=zpQcSXQseHU

Kik az unitáriusok?

Az unitarianizmus a 16. században elindult protestáns reformáció egyik ága, amely Erdélyben egyházzá szerveződött, és a mai napig jelentős közösségei vannak főként a Székelyföldön, de más vidékeken, a nagyobb erdélyi városokban és néhány helyen Magyarországon is. Az egyházat Dávid Ferenc (1510-1579), a magyar reformáció egyik élharcosa alapította, aki a közösség első püspöke is lett. Az unitárius egyház elveti a többi keresztény felekezet Szentháromságra vonatkozó tanítását, és Isten egységét hirdeti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!