drámai következmény

2018.03.31. 08:08

2050-re 700 millió ember kényszerülhet elhagyni az otthonát

Egy új kutatás szerint a földterületek kizsákmányolása komoly veszélyeket tartogat az emberiség.

Kutatók szerint az intenzív mezőgazdálkodás, szennyezés és bányászat oda vezethet, hogy a kimerített földterületek nem lesznek képesek az emberek ellátására.

A talaj állapota világszerte kritikus – mondta Robert Watson, a kutatást szervező IPBES (Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testület -Intergovernmental Science Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) elnöke.

„A talajminőség rosszabbodása, ezeknek a földeknek a csökkent hozama és vegetációja az embereket és állatokat elvándorlásra kényszeríti. Ezeken a területeken lehetetlenné válik az élet”

- tette hozzá. Már most 3,2 milliárd ember érezheti a talajminőség romlásának a következményeit.

Újabb földeket hódít meg és zsákmányol ki az ember

Ha a földek kizsákmányolása hasonló mértékben folytatódik, 2050-re 700 millió ember kényszerülhet emiatt otthona elhagyására. A talajművelésben bekövetkező fordulat viszont 50 millióra csökkenthetné ezt a számot Watson szerint. Ehhez azonban fenntartható földkihasználásra, kevesebb intenzív mezőgazdaságra és kíméletes erdőgazdálkodásra van szükség.

A földterületek kevesebb mint egynegyedét nem érinti az emberi tevékenység hatása a tanulmány szerint, többnyire azért, mert ezek a területek gyéren lakott és kietlen vidéken találhatók

- olvasható a tanulmányban.

Ez az arány viszont a következő 30 évben tíz százalékra csökkenhet, az ember ugyanis egyre inkább előrenyomul eddig érintetlen területeken is. A sivatagok a földalatti vízraktárak lecsapolása révén hasznosulnak, az őserdőket letarolják és feltárják. Ma a világ földterületeinek egyharmada szántóföldként vagy legelőként hasznosul.

Több klímaváltozás, kevesebb gazdasági növekedés

A talajkihasználás fő okai a tanulmány szerint a gazdag országok nagy fogyasztást igénylő életstílusa, a szegényebb országok növekvő fogyasztása és a népességnövekedés.

A talaj kizsákmányolása erősíti a klímaváltozást és csökkenti a világszintű gazdasági növekedést

- figyelmeztetnek a veszélyre a tanulmány szerzői.

„Ha lépéseket teszünk a talaj-kizsákmányolás elleni harc érdekében, javulást érhetünk el több millió ember életében. Ez azonban annál nehezebb és drágább lesz, minél tovább várunk vele” – fogalmazott Watson.

Borítókép: Andrey_Popov/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!