növekvő fertőzésszám

2018.03.10. 07:00

Hamarosan kezdődik a kullancsszezon

Ajánlott beadatni a védőoltást, mert az szinte teljesen veszélytelen és hatékony védelmet jelent.

Budapest, 2014. április 28. Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Máthé Zoltán

Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy áprilistól novemberig tart a kullancsszezon, de mivel a nedves, meleg időszakot jobban szeretik az élősködők, a főszezon áprilistól júniusig tart. A szakember azt ajánlja, aki gyakran jár erdőben, adassa be a 3 oltásból álló védőoltást, amit 3-5 évente kell ismételni.

A kullancsok többféle betegséget okozhatnak, ilyen például a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. A Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa azt mondta, agyvelőgyulladással ritkábban fertőzöttek az állatok, de a Lyme-kór szinte minden második kullancsban benne van.

Szlávik János elmondta, hogy egyre több Lyme-kóros esettel találkoznak. Ezt a betegséget néhány hét után jelentkező – lassan növekedő – bőrkiütés jelzi. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, de az esetek 90-95 százalékában antibiotikum-kúrával gyógyítható. A vírusos agyvelőgyulladás kialakulása után csak tüneti kezelést lehet alkalmazni.

Kitért arra is, hogy több tévhit van a kullancsokkal kapcsolatban, a legrosszabbak között említette, hogy olajjal, benzinnel kell leönteni az állatot. Kirándulásból hazatérve ajánlott átvizsgálni a bőrt, különösen a gyermekeket. Az állatot a szájszerve felett kell – például kullancscsipesszel – megfogni és kihúzni. Az állat összenyomása veszélyes is lehet, mert ezzel még több kórokozót nyomhatnak vissza az emberi szervezetbe – hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!