Egészségügy

2018.04.24. 06:59

Elkerülhető lenne hétezer korai haláleset

Negyvenezer magyar állampolgárból 37,5 százalék nem járt öt éven belül a háziorvosánál és semmilyen szűrővizsgálaton sem, holott körülbelül hétezer korai haláleset lenne elkerülhető a hatékony háziorvosi működéssel.

Komárom, 2015. június 3. Érdeklõdõk szûrõvizsgálaton vesznek részt egy kamionban kialakított mobil szûrõállomáson a XII. Országos Patikanap megnyitójának helyet adó komáromi Balzsam Gyógyszertár elõtti téren 2015 június 3-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba

A Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020 nevű projektben résztvevők negyven százalékának vérnyomása haladta meg a kívánatos értéket, a vércukorszint vizsgálata kilenc százaléknál mutatott kóros eredményt – – írja a keddi Magyar Hírlap a Magyar Kardiológusok Társaságára hivatkozva.

A kardiológusok úgy vélik, az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a magas koleszterinszint komoly kockázati tényezőt jelent, mégsem tesznek semmilyen konkrét lépést a megelőzés érdekében.

A családi anamnézisben a néma gyilkosként ismert hipertónia előfordulása 67,8 százalék volt, szívinfarktuson már átesett a résztvevők huszonhét, stroke-on pedig a huszonkét százaléka – olvasható a keddi Magyar Hírlapban.

Borítóképünkön egy szűrővizsgálat résztvevői egy kamionban kialakított mobil szűrőállomáson.

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!