hatalmas érdeklődés

2018.04.02. 18:20

Tacskómúzeum nyílt Passauban

Kutyaformájú kenyértől óriási aranyozott kutyaszoborig számtalan kiállítási tárgy idézi meg a tacskót a húsvéthétfőn megnyílt múzeumban, amelyet teljes egészében a német eredetű vadászkutyának szenteltek.

14 March 2018, Germany, Passau: Dachshund figurines of various types and sizes are on display at the Dachshund Museum.

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Armin Weigel

A dóm közelében található 80 négyzetméteres múzeumban két büszke tacskótulajdonos, Seppi Küblbeck és Oliver Storz virágárus évtizedek alatt összehozott, több mint 2000 darabból álló gyűjteménye kapott helyett, köztük porcelánfigurák, plüsskutyák, tacskómotívumos metszetek, tacskót ábrázoló bélyegek és egyéb hasonló kutyás „ereklyék”.

A tacskó egyaránt megjelenik vadászkutyaként, házikedvencként, a bajor kedélyesség szimbólumaként, játékszerként, karácsonyi dekorációként vagy olimpiai kabalaként. (Az 1972-es müncheni nyári olimpiai játékok hivatalos kabalája egy tacskó, Waldi volt.)

„A világnak szüksége van egy dakszlimúzeumra. Egyetlen másik kutyafajta sem élvezi azt az elismertséget és népszerűséget, mint amelyet Bajorország szimbóluma, a tacskó. Akartunk egy olyan helyet, ahol az emberek összejöhetnek és együtt örülhetnek” – mondta a pár egyike, Küblbeck, aki szerint a tacskó (dakszli) népszerűsége növekvőben van, mert a sajátos formájú eb sokak szívébe belopta magát.

A dakszli (dachshund, borzeb) az egyik legrégebbi és legnépszerűbb német kutyafajta. A barokk idején jött divatba, főleg a nemesség körében, a tacskórajongó világhírességek közé tartozik Pablo Picasso, Marlon Brando, Liz Taylor, Romy Schneider, John F. Kennedy, Albert Einstein, sőt Napóleon is.

Az ezredfordulón, amikor a fajta kimenni látszott a divatból, Liam Gallagher brit énekes egyszerre 10 tacskót vásárolt, hogy megmentse a kihalástól a fajtát.

A tacskómúzeum megnyitásának híre már jó előre hatalmas érdeklődést keltett, sokan előre lefoglaltak idegenvezetést vagy küldtek gyűjtött tárgyakat, egy tacskórajongó belga punkzenész egész kollekcióját felajánlotta.

Borítókép: Tacskómúzeum nyílt Passauban

Forrás: AFP/DPA/Armin Weigel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!