Borünnep

2018.05.18. 10:25

A szőlő védőszentje tokaji körútra indul

Május végén Szent Orbánnak, a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentjének csontereklyéje idén is körbejárja a borvidék településeit.

A Tokaji Borbarátnők Társasága, a Monoki Önkormányzat közreműködésével, 2013-ban határozta el, hogy a Szent Orbán csontereklye megismertetésére programsorozat szervezésébe kezd. Az idei Szent Orbán Zarándoklatra 2018. május 25-27. között kerül sor, a résztvevők Monokról indulnak, és oda is térnek vissza Tarcal, Tokaj, Mád, Erdőbénye, Olaszliszka, Sárospatak és Hercegkút érintésével.

Szent Orbánról és az ereklyéről

Szent Orbán a szőlő és a bor Európa-szerte tisztelt védőszentje. Napja: május 25. A fellelhető adatok szerint vértanúhalált szenvedett pápa volt, aki a 3. században élt (Róma, 150 után – Róma, 230). Szőlőfürttel vagy kehellyel szokták ábrázolni. Számos népi hagyomány is kapcsolódik hozzá. Azt mondják, savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős és édes, ha tiszta az idő. A szent földi maradványai 1771 óta a Tokaji Borvidéken, Kossuth Lajos szülővárosában, Monokon találhatóak, a Sarlós Boldogasszony Templomban. Ekkor adományozta az ereklyét XIV. Kelemen pápa gróf Andrássy Istvánnak, hogy biztosítsa a bőséges aszú termést a vidék számára.

Május 25-én, pénteken lelki előkészület lesz Tolcsván, a görögkatolikus templomban, melynek keretében közös imádsággal készülnek a résztvevők a zarándoklatra. Május 26-án, szombaton ünnepi szentmise keretében bocsátják el az ereklyét a monoki Sarlós Boldogasszony Katolikus Templomból, ahová vasárnap délután érkezik vissza.

A programsorozat különlegessége a május 26-án, szombaton, Szent Orbán tiszteletére rendezett konferencia, valamint a Szent Orbán rajzpályázat, melynek legjobb munkáit a Mádi Művelődési Házban állítják ki. A konferencián előad Béres Klára, Tokaji Borbarátnők Társaságának alapító tagja, Dombóvári Judit régész restaurátor és Kontsek Ildikó, az Esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója is.

További információ és részletes program: www.tokajiborbaratnok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!