Üdítő és egészséges

2018.08.12. 08:00

A dinnyével csak jól járhatunk

Most van az idénye, a piacokon, üzletekben is olcsón lehet hozzájutni a dinnyéhez. A dietetikus szerint üdítő hatása mellett értékes vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is érdemes fogyasztani ezt a gyümölcsöt.

A nyár kezdetétől árulják már a piacon, a dinnye üdítő hatása azonban a meleg időszakban érvényesül igazán, így valószínűleg most növekszik meg iránta a kereslet – áll a Liget összefoglaló cikkében.

Munkások dinnyét pakolnak Csány közelében 2017. július 17-én.
MTI Fotó: Komka Péter

A portálnak adott interjúban Szász Hunor, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház dietetikusa rámutatott, a dinnye magas víztartalmú ínyencség, ezért is ajánlott a nyári kánikula esetén a fogyasztása. „A görögdinnye A-, B1-, B3-, B6-, C-vitamint tartalmaz, de ezek mellett ásványi anyagokat is, így például magnéziumot, káliumot. Jó hatással van a belső szervek működésére.

Piros színe a karotinoidoknak, első sorban a likopinnak köszönhető, ezek a szív-érrendszer működését segítik. Vesetisztító, daganatok elkerülésében is fontos szerepet tölt be. Rengeteg rostot tartalmaz, teltségérzetet kelt, ezért fogyókúra esetén is alkalmazható”

− sorolta a szakember.

Hozzátette, cukorbetegek esetében kis mennyiségben ajánlott a fogyasztása. Azt tanácsolta, ha piacon vásároljuk a dinnyét, akkor kérjük meg az árust, hogy kóstolhassuk meg a gyümölcsöt, így az íze alapján el tudjuk dönteni, hogy érett-e, finom-e. Az üzletekben érdemes megkopogtatni a dinnyét, az érett gyümölcs hangja tompán kongó – írják.

Fotó: Shutterstock

A cikk ismerteti, hogy az illatosabb, zamatosabb sárgadinnye is bővelkedik a vitaminokban, A-, B1-, B2-, B3-, B7-, C-vitamin van benne és számos, a szervezet megfelelő működését elősegítő ásványi anyag, így foszfor, vas, cink, kálcium. Amint a dietetikus kifejtette, a sárgadinnyében található anyagok jótékony hatással vannak a szív és a vese működésére, védik az érrendszert, hasznosak magas vérnyomás, magas koleszterinszint esetén és immunerősítő hatásúak. Akár a görögdinnyét, a sárgát is ajánlott hidratáló hatása miatt fogyasztani a meleg nyári napokon, de fogyókúra esetén is.

A sárgadinnyének elsősorban az illatán lehet észrevenni, ha érett, de ha a piacon vásároljuk, akkor ezt is ajánlott megkóstolni. Ha lehetséges, akkor mindkét dinnyefajta esetén válasszunk hazai terméket – javasolta még a szakember.

Borítókép: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!