előnyök, hátrányok

2019.01.23. 15:20

Mit együnk nyersen, és mi a jobb főzve?

Általában igaz, hogy a zöldségek egészségesebbek nyersen, mint bármilyen módon elkészítve, de mint minden szabály alól, itt is vannak kivételek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: FamVeld

Ezeket a terményeket így is, úgy is fogyaszthatja, mind a kettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai – derült ki a Vasárnap Reggel legutóbbi számából.

Spenót

Nyersen: A sötétzöld levelek gazdagok C- és K-vitaminban, illetve kalciumban, vagyis erősítik az immun- és az az érrendszert, a szívet, a csontokat. Csak a zsenge spenótot fogyassza nyersen, mert a leszedése után gyorsan veszít a vitamintartalmából!

Főzve: Jellegzetes aromája hő hatására teljesedik ki. Ajánlott minél rövidebb ideig párolni, mert így kevesebb C-vitamin megy veszendőbe.

Sárgarépa

Nyersen: Élelmirost-tartalma miatt gyorsan jóllakat, és serkenti az emésztést. Sok bőrszépítő hatású béta-karotin van benne, de a szervezet ennek csak a 10 százalékát képes feldolgozni.

Főzve: Béta-karotin-tartalmát akkor tudja igazán hasznosítani, ha zsiradékban (olajon, margarinon vagy vajon) párolja meg.

Paradicsom

Nyersen: A benne lévő folsav a növekedéshez, a C-vitamin az immunrendszer számára, a béta-karotin és a biotin pedig a szép hajhoz és az éles látáshoz jön jól.

Főzve: Vitamintartalma ekkor csökken – a benne lévő likopin viszont aktiválódik! Ez az antioxidáns védi a szívet, az ereket, csökkenti a rák kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!