vitaminbomba

2019.03.21. 13:40

Óvja egészségét répával!

Már a görögök és a rómaiak korában is igen kedvelt tápláléknak számított, mára pedig bizonyított rákmegelőző és immunerősítő hatása.

Forrás: Shutterstock

A legtöbb leves elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, de kellemes aromája miatt kitűnő töltelékek és ragu ízesítésére. Egytálételekben, zöldségköretként, esetleg nyersen lereszelve vagy sütéshez (pl. répatorta) egyaránt remek. Frissen facsart leve szintén ízletes. Értékes B- és C-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Rákmegelőző és immunerősítő hatása bizonyított. Legértékesebb hatóanyaga azonban – ez adja a sárga színét – a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga. Annak érdekében, hogy szervezete jobban tudja hasznosítani a karotint, fogyasztása előtt adjon kevés olajat a répához. Tárolására a hűtő zöldséges rekesze is alkalmas, de homok között, a pincében egész évben eltartható anélkül, hogy karotintartalma károsodna. A zöldjét lehetőleg vágja le, mert úgy tovább megőrzi frissességét!

Elkészítési javaslatok:

A zsenge, tavaszi sárgarépát természetesen héjastul fogyaszthatja. Tartsa folyó víz alá, és puha kefével alaposan súrolja le. A télire eltett répa héját kapargassa le, vagy zöldséghámozóval vágja le.

A főtt répa burgonyatörővel pépesíthető, ha a répa már elég puha, könnyebb szétnyomni. Ezért főzés közben időnként vegyen ki egy-egy darabot, és ellenőrizze az állagát.

Gyorsan elkészül a fenséges répasaláta, amit almával ízesíthet. Mindkettőt reszelje finomra, majd keverje össze diófélékkel, citromlével, 1 tk. olajjal és csipetnyi cukorral.

Dekoratívak a tányéron a répacsíkok. Ehhez a sárgarépát zöldséghámozóval szeletelje nagyon vékony csíkokra, aztán párolja sós vízben 2-3 percig. Metélt tésztával és mártással együtt igen finom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!