Környezettudatosság

2019.04.17. 09:21

Sokat tehetünk a műanyagmentes húsvétért

A plasztikmentes készülődéstől nem szenved csorbát az ünneplés.

Forrás: Shutterstock

Műfű, műanyagtojás, műanyagkosár és temérdek felesleges csomagolás... Mint más ünnepek idején, húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyagfelhasználás a kiskereskedelemben. Pedig ennek nem kell szükségképpen így lennie – hívja fel a figyelmet az Origo cikke.

Az írás rámutat: többek között a festett műanyag tojásos kosárkákat lehetne felváltani a minden szempontból fenntarthatóbb vesszőből font kosárkákra. Mint írják, a hagyományokat érdemes megtartani a hímes tojások esetében is, hiszen bármilyen szép és jó minőségű műanyag tojásokat lehet kapni, megterhelik a környezetet, és közel sem tudják azt a hangulatot biztosítani, amit környezetbarát társaik.

Törekedjünk arra, hogy hagyományos, vagy fa tojást adjunk ajándékba, hiszen az nem csak dekoratív, de nem is terheli a környezetet.

Arra is érdemes jobban odafigyelni, hogy milyen festéket vásárolunk: erre is léteznek környezetbarát megoldások. A legjobb, ha kizárólag természetes összetevőkből készült ételfestékkel dekoráljuk a húsvéti fészek tartalmát: a száraz dióhéjból barna, száraz vöröshagymahéjból barnáspiros, sáfrányból és körömvirágból sárga színt nyerhetünk ki a főzéssel – olvasható a cikkben.

Ami az ajándékokat illeti, műanyag játékok helyett ajánlott könyvet, ruhát, színezőt, ceruzát vagy élményt tenni a kosárba.

Fotó: Shutterstock

„A műanyag húsvéti kellékek és dekorációk száműzése mellett az ünnepi bevásárláskor is érdemes a fenntarthatóságot előtérbe helyezni. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket tegyünk a kosarunkba, amelyek nem egyszerhasználatos műanyag csomagolásban vagy zacskóban kaphatók, és törekedjünk arra, hogy csökkentsük a megvásárolt termékek csomagolásából származó hulladékmennyiséget. Válasszunk inkább fenntartható csomagolású termékeket,

ha például tojást veszünk, keressük a hagyományos, karton alapú tartóban kapható termékeket, és tartózkodjunk a műanyag tojástartóktól.

Apróságnak tűnik, de gondoljunk bele, hány tonna műanyaggal kell számolunk, ha csak ezen a hétvégén minden magyar háztartás műanyag tojástartókat vásárol„ – idézi a cikk Miklós Zsoltot, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetőjét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!