fesztivál

2019.04.25. 17:49

Két és fél órás Foo Fighters koncerttel és számos újdonsággal készül a Sziget

Hét nap alatt kilenc headliner, Jane Goodall, egy visszatérő és egy új helyszín, újrahasznosítható papír szívószál, és 500 millióval több a fellépőkre. Augusztus 7-13-ig ismét Sziget Fesztivál.

03 June 2018, Germany, Nuerburg: Frontman Dave Grohl from the US band 'Foo Fighters' on the main stage at the music festival 'Rock am Ring'. Around 80 bands are performing this year. Photo: Thomas Frey/dpa

Forrás: AFP / Thomas Frey / dpa

2018-ban a 10 milliárdot is meghaladta a Sziget költségvetése, a cég az összes fesztivállal együtt sikeres évet zárt 1,5 milliárdos adózott eredménnyel. A költségvetést idén is növelték, főleg fellépőkre költöttek többet, de a kivitelezés minőségének javítására is szánnak belőle – mondta Kádár Tamás, a fesztivál főszervezője a Sziget 27. sajtótájékoztatóján.

Idén hét fesztiválnapra kilenc headliner kategóriás előadó/zenekar jön a Szigetre, akik közül három fellépő díja is meghaladja az eddigi „csúcstartóét.

Az egyik legaktuálisabb banda, a Foo Fighters ráadásul egy két és fél órás koncerttel érkezik a fesztiválra.

Idén szintén a belépésre jogosító karszalaggal is lehet fizetni a Szigeten, a szervezők az applikációról történő feltöltést – ami tavaly nagy sikernek örvendett – még kényelmesebbé tették. Emellett természetesen érintéses (contactless) bankkártyákkal és mobiltelefonnal is lehet majd ugyanúgy fizetni, mint eddig. Idei újdonság a vendégeknek a Fesztivál fiók, mellyel az összes Sziget rendezvény digitális megoldásait tudják használni. Így kényelmesebben és gyorsabban tudnak bármelyik rendezvényre például online vásárolni, karszalagot előre feltölteni.

Fenntartható fesztivál

A fesztivál idén is különös figyelmet fordít a környezetvédelemre. Marad a re-pohár, amellyel 1,5 millió egyszer használatos műanyag poharat váltanak ki. Idén a pultban sem lesznek szívószálak, akik mégsem tudnak nélküle élni, papírból készült, 100%-ban újrahasznosítható alternatívával szürcsölhetik az italokat. A bejáratnál 50 ezer mobil hamutartó kiosztását tervezik.

Forrás: MTI Fotó / Mónus Márton

A víztakarékosság is nagy figyelmet kap idén. A fesztivál egy speciális kampánnyal készül a zuhanyzási idő csökkentésére, amit 2018-ban kísérleteztek ki a fesztiválon. Minden zuhanyfülkét takarékos zuhanyzásra felhívó matricákkal látnak el. Ez akár már 20%-os vízmegtakarítást is eredményezhet.

Mindezek mellett a Fesztivál idén bevezet egy új étkeztető blokkot, ahol a fenntartható táplálkozás kerül a középpontba.

Ezen kívül a merchandising területén is bevezetnek egy új SZIGET termékcsoportot, SzigEthical néven. Ezek a Fair Wear Foundation által validált organikus pólók, vászontáskák és BPA-mentes kulacsok. A termékek megvásárolhatóak lesznek mind a merch-pultokban, mind a Green Sziget Centerben és a Recycling Point-okban.

Love Revolution

Idén első alkalommal Love Revolution Special néven olyan performanszokra és rövid felszólalásokra kerül majd sor az átállások között a Dan Panaitescu Nagyszínpadon, melyek a körülöttünk zajló társadalmi változásokra és az ezzel kapcsolatos kollektív felelősségünkre kívánják felhívni a figyelmet. Többek között meghallgathatjuk Dr. Jane Goodall világhírű főemlőskutatót, ENSZ békenagykövetet és környezetvédőt is.

Fotó: Jane Goodall egy áprilisi eseményen
Forrás: DON EMMERT / AFP

A Karaván Sátor a tavalyi debütálásának eredményeként idén már megújult helyszínen és új névvel, Global Village-ként jelentkezik.

A Nagyszínpad programját az első napon az idei Nagy-Szín-Pad! verseny győztese kezdi, majd Michael Kiwanuka és Jain folytatja, az estét Ed Sheeran fejezi be. Másnap jön sorban a Quimby, a Franz Ferdinand, Richard Ashcroft és a The 1975. A születésnapos Halott Pénzzel indul a péntek majd 6LACK, Tove Lo és Martin Garrix. Szombatra érkezik a Punnany Massif, Mura Masa, Macklemore és a The National. Vasárnap jön Tyla Jaweh, a Honne, a Years & Years és zárásként Post Malone. Hétfőn lép fel a Nagyszínpadon a Big Thief, Tom Odell, a Catfish and the Bottlemen és a Florence + The Machine. A Sziget zárónapján Frank Carter & The Rattlesnakes, Johnny Marr, Twenty One Pilots a sorrend, majd érkezik a Foo Fighters, akik egy 2 és fél órás koncerttel zárják a Nagyszínpad idei programját.

A Mastercard Színpad by A38 helyszínen többek között lesz Ocean Alley (AUS), Kodaline (IRL), Of Mice & Men (US), CHVRCHES (UK), Yeasayer (US), Son Lux (US), James Blake (UK), Masego, Boy Pablo, Broken Social Scene (CAN), Idles (UK), Alma (FIN) és Black Mountain is.

A Bacardi Arénában, a Sziget legnagyobb partihelyszínén játszik Paco Osuna, De La Swing, Justin Mylo, Metzker Viktoria, David Gravell, Vini Vici, Lotfi Begi, Sigala, és Katona Greg X Billy Jang is.

A Samsung Colosseumban fellép többek között Shabaam, Steam Shape, Ryan Elliott, John Digweed, Metodi Hristov, Marvin & Guy, Butch, Bernathy Zsiga, The Advent, Paul Ritch. Pizza Amore, Tolo + Falcao + FankiRidm, Isu + Chrom + Crimson, Manek + Hi, Route 8 live, és Imre Kiss is.

Az Ibis presents Európa Színpad idén a fesztivál első napján, augusztus 7-én az Ibis által szervezett nemzetközi tehetségkutató döntőjének ad otthont. A nagyszínpados headlinerek koncertjei alatt a színpad programja szünetel, így senki sem marad le az itt fellépő, csemegének számító zenekarokról: lesz többek között Algiers, Whispering Sons, Carnival Youth, Sophie Hunger, Naaz, Celeste Buckingham. Idén több hazai zenekar került be a programba, lesz Mörk, Esti Kornél, Belau, és Mongooz and the Magnet koncert is.

A Petőfi Rádió – Telekom VOLT Színpad programját idén először külföldi előadók is színesítik, az adott nap utolsó fellépői 23:30-kor állnak színpadra. A világzenei színpad megszűnésére való tekintettel a műfajt két remek izraeli együttes, a The Angelcy, valamint a különös életúttal bíró Gili Yalo képviseli majd, míg a hazai vonalat az Úzgin Űver erősíti.

A Global Village-ben a világ különböző tájairól érkező együttesek és táncosok, artisták és DJ-k várják a fesztiválozókat, magyar részről nem maradhat el például a Parno Graszt és a Besh o droM, de jön többek között a The Turbans, Ezza, a Barbares és a Fanfara Station is. A tavalyi év nagy felfedezettje, a dél-afrikai BCUC (Bantu Continua Uhuru Consciousness) újra eljön a Szigetre, energikus zenéjük ismét felrobbantja a színpadot.

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldieknek ízelítőül szolgálhassunk magyar hagyományból, virtusból, ételből-italból. A Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszíne idén a One Love – Afro-Latin-Reggae Falu, ahol a samba, hastánc, afro-karibi és afrotáncok váltják egymást minden nap, és természetesen a népszerű afro dobolás sem maradhat el.

A Magyar Zene Háza – Klasszikus, Opera és Jazz Színpad programját ezúttal is mindennap kórusok nyitják.

A fesztivál hét napján hat órától bárki részese lehet az előadásoknak: a Magyar Zene Háza interaktív programja mellett a látogatók karmesterként is kipróbálhatják magukat a Sziget Symphony Orchestra és Dobszay Péter karmester segítségével.

Immár harmadik éve mozizunk is: a CineConcertekre a francia Radiomentale két produkciója érkezik Hitchcock-filmekkel, míg egy másik estére a szintén francia NFL3 improvizációs hangszeres csoport hoz filmet. Zongorakísérettel láthatunk válogatást Hayao Miyazaki rajzfilmjeiből, amelyek zeneszerzője Joe Hisaishi, három estén pedig közel százéves magyar mozgóképeket vetítünk a Nemzeti Filmarchívum jóvoltából az ismert zeneszerző-zongorista, Darvas Ferenc és fia, Darvas Kristóf kíséretével.

A hagyományoknak megfelelően idén is lesz Tribute színpad, ráadásul új helyszínen, a Borfaluban. Ezúttal olyan klasszikus zenekarok és előadók slágerei elevenednek meg, mint Bryan Adams, a The Doors, David Bowie, a ZZ Top, a Nirvana, Bon Jovi, a Rage Against The Machine, a Mumford & Sons, a Hungária vagy éppen az ABBA és a Queen.

A nagy sikerre való tekintettel 2019-ben is tovább „dübörög a ház” a Sláger FM Színpadon. Minden nap éjféltől a 90-es évek emblematikus hazai fellépői hódítják meg a színpadot és a nézők szívét. Együtt énekelhetjük a Pa-dö-dő, az Animal Cannibals, Sipos F. Tamás, Krisz Rudi, a Kozmix, a Shygys, az UFO, a Groovehouse, a Bon-Bon, a Happy Gang, a Desperado, a Fiesta, a Back II Black, a Happy Gang, a V-Tech, a Splash, a Bestiák és Betty Love mindenki által ismert és szeretett slágereit a Sláger FM Színpadon, ahol „az éjjel soha nem érhet véget”.

A klasszikus ’Singer-Songwriter’ produkciók lelőhelyén, a Music Boxban a hazai vonalat többek között Pély Barna, Bérczesi Róbert, Hangácsi Márton, Nagy-Britanniából Ruth Anne, Ferris & Sylvester, Miles Goodall és a Cavetown erősíti.

A Sziget Beach – Cökxpôn Chill Gardenben két koncert között lehet pihenni, színes, óriás csillag-dekorációk és árnyas tölgyfák hűsítő lombjai alatt.

Idén is az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel a Blokk Építésziroda által tervezett Lightstage, mely a koradélutáni órákban várja a közönséget fiatal tehetségek koncertjeivel.

Fotó: Egy kis eső sem tartotta vissza a fesztiválozókat tavaly
Forrás: MTI Fotó / Mónus Márton

A Nagy Utcaszínház idei fellépői a Les Commandos Percu ütősökkel operáló csapata, akik formabontó Silence, vagyis Csend című előadásukat mutatják be minden este az utolsó nagyszínpados fellépő után. A Cirque du Sziget évek óta töretlen népszerűsége bizonyítja, hogy a fesztivál sokak számára elképzelhetetlen az újcirkuszi előadások nélkül.

Az idei Színház és Táncsátor a korábbi évekhez hasonlóan több színpadon, egész napos programmal várja a Szigetlakókat. A Karzat Színház múltidéző házi vidámparkja a Vándor Vurstli, a magyar vásári szórakoztatás városligeti hagyományainak őrzője változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetelőket a fesztivál mind a hét napján.

Ebben az évben is számos meglepő produkció bukkan fel a Szigeten, gyakran olyan helyeken és időben, amikor a legkevésbé számítunk rájuk. Előfordulhat, hogy egy modernkori törzsi rituálé közepén találjuk magunkat, vagy éppen egy fergeteges mobil partiban, máskor pedig óriásbábok hívnak mindenkit képzeletbeli utazásra.

Folytatódik az Élőszobor bajnokság is: az élő mozdulatlanság művészete idén is színesíti a fesztivál programját.

A legújabb programhelyszín: FullDome presented by Marie Claire

Sötétedéstől hajnalig egy egészen különleges élményben lehet részük azoknak a fesztiválozóknak, akik két buli között, vagy éppen az este zárásaként ellátogatnak legújabb programhelyszínhez, az Ukrajnából érkező FullDome-hoz. Ez egy olyan félgömb alakú sátor, ami alatt a Szitizenek babzsákokon heverészve vehetnek részt egy különleges utazáson, melyet a 360 fokos virtuális valóság nyújtotta élmény kínál. A kupola falain belül átléphetünk egy másik valóságba, ahol a vizuális élményeké, a pihenésé és a feltöltődésé a főszerep. Az építmény különleges látványt fog nyújtani kívülről is, hiszen átlátszó falainak köszönhetően a kint tartózkodók is gyönyörködhetnek a látványban.

Forrás: MTI / Sóki Tamás

A Luminárium nem számít újdonságnak a Szigeten, de az angliai Architects of Air minden évben újabb csodavilággal örvendezteti meg a fesztivállátogatókat, ráadásul idei épületük, a Daedalum nálunk debütál, így még különlegesebb csemegének ígérkezik. A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely.

Ismét lesz ArtZone, és nem maradhat el a Before I Die fal sem, amely lehetőséget teremt, hogy az egyes emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Sőt, idén másodszorra videóüzeneteket is lehet majd hagyni.

2014-ben is nagy sikert aratott a fal
Fotó: MTI / Mohai Balázs

Az XS Land helyszínen lévő interaktív élményparkban több, fogyatékosügyi érdekvédelmi szervezet közreműködésével, az általuk kifejlesztett és működtetett játékok segítségével mutatják be a fogyatékos emberek mindennapjainak kihívásait.

Idén is elindul a Mission: Love Revolution játék, ahol a jelentkező csapatok egy hónapig teljesíthetnek feladatokat a Föld védelmének és jobbá tételének jegyében. A résztvevők egyéni, névre szóló pólót kapnak, és meghívjuk őket egy közös reggelire a Sziget VIP-ben, így lehetőségük lesz megismerni egymást, és új barátságokat kötni. A legtöbb pontot elért csapatok pedig elkülönített saját kemping részt nyernek a fesztiválon, faházakkal, közösségi térrel és napi meglepetésekkel.

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Sziget Cruisin' Partyhajó, ami egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a Fesztivál részeként. A különleges atmoszférájú városnéző bulibárka a „Sziget-kikötőben” veszi fel utasait és szeli át a fővárost, miközben neves sztárfellépők garantálják számunka a hangulatot.

A fesztiválra május 9-ig még akciós jegyeket lehet venni, bár a szerdai napra, amelyen Ed Sheeran lép fel, már elfogytak a jegyek. Viszont bérletekből még van, sőt, idén a fesztivál első, második, és harmadik napjától is vehetünk 5 napos bérleteket. Részletes program, tovább infók: sziget.hu.

Borítókép: A Foo Fighters tavalyi koncertje a Rock Am Ringen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!