szavaztak

2019.04.29. 21:34

Olvasóink szerint az elektromos jetskit is be kell tiltani a Balatonon

Nem vízi sporteszköznek, hanem kishajónak számít.

Április 26-án zárult szavazásunkon arra a kérdésre kerestük a választ, olvasóink szerint vajon lehessen-e elektromos jetskit használni a Balatonon? A kérdés azért nagyon fontos, mert egy jogszabályi hézag miatt a jetskik immár több évtizedes kitiltása idén már nem teljes körű – írja a LikeBalaton.

Az elmúlt esztendőben magyar fejlesztőknek sikerült egy olyan megoldást kitalálniuk, mellyel mintegy két órán keresztül tudnak működtetni ‒ egy a vízen nagyon gyorsnak számító, 55 km/órás sebességet is elérő és tartani tudó ‒, formájában és alkalmazásában a jetskinek megfelelő járművet. Ez az első sorozatgyártásra szánt ElectroJet, mely már előrendelhető. A jármű gyönyörű és tényleg modern. Nem is ezzel van a gond.

Bár tényleg úgy néz ki és ugyanarra való, mint az benzinmotoros jetskik, a jármű villanymotoros, a hossza pedig 2 centiméterrel nagyobb mint 4 méter, ezért nem vízi sporteszköznek, hanem kishajónak számít. Így a jetskikre vonatkozó tiltások ‒ bár azokat alapvetően sem a belső égésű motorok miatt hozták ‒ nem vonatkoznak rá.

Az ElectroJet tehát megfelel a jelenlegi törvényi kritériumoknak, mivel nem belső égésű motorja van, hanem korszerű, elektromos. Nem is motoros vízi sporteszköz (az tiltott a tavon), s mert hosszúsága meghaladja a törvényben előírt 4 métert, így a hatályos szemleszabályzat alapján kisgéphajóként sorolta be a Hajózási Hatóság.

Szóval van egy jármű, amivel akár ötvennel döngethetünk, manőverezhetünk a Balatonon.

Olvasóink 77 százalékának szavazatai megegyeztek a civil és szakértői szervezetek véleményével, ellenezték, hogy ElectroJetet szabadon használhassák a Balatonon, s mindössze 23 vélekedett úgy, hogy az ElectroJet balatoni használata nem zavarná.

77 % – Egyértelműen nem. A jetski veszélyes!

23 % – Persze! Engem nem zavar, szórakozzanak a fiatalok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!