hasznos tippek

2019.07.29. 09:57

Érdemes ellesni a hegymászók mozgásformáit!

Az extrém sportolóknak hatalmas koncentrációra és erőteljes fizikumra van szükségük. Mi is formában tarthatjuk magunkat azokkal a gyakorlatokkal, amelyeket végeznek.

Forrás: Shutterstock

A csupasport.hu arról ír, hogy az extrém sportolók, bízva testükben több ezer méter magasban, életüket kockáztatva próbálnak magasabbra jutni, a hegymászás teljes testi erőt kíván, mert minden izom hatalmas erőt fejt ki mászás közben. A kar-, láb-, törzsizmok megerősítésére nagyon sok edzőteremben vagy szabadban végezhető gyakorlatot végeznek még a legrutinosabbak is egy-egy expedíció előtt. Érdemes ellesni tőlük, milyen mozgásformával tartják fitten magukat!

A futás az egyik legnépszerűbb mozgásforma: ingyenes és minden izmot átmozgat
Fotó: Shutterstock

Futás

A hegymászók szeretnek egyedül edzeni, a futás pedig kiváló sport, ha valaki egyedül szeretne lenni a gondolataival. A hegymászóknak ez nagyon jó kondicionáló edzés, jót tesz a lábnak és a tüdőnek.

Húzódzkodás

A húzódzkodás az egyik legkeményebb alapgyakorlat, amellyel erősíti a hát-, váll-, kar- és törzsizmokat. A hegymászók edzésének szinte kötelező gyakorlata.

Fekvőtámasz

Ez is egy olyan ősrégi, jól bevált gyakorlat, amihez még csak edzőterembe se kell menni. A fekvőtámasz során egyszerre dolgoztatjuk meg az összes nagyobb izomcsoportot. A teljes testet erősíti, különösen a váll, has, mellkas, hát, alkar régióit.

Plank

Mostanában egyre kedveltebb a plank, már csak azért is, mert otthon, lakásban is könnyen kivitelezhető a gyakorlat. A saját testsúllyal végzett gyakorlat az egyik leghatásosabb alakformáló. A hegymászók pedig azért szeretik, mert nemcsak megerősíti a has- és hátizmokat, hanem az egyensúlyérzéket is javítja, amire különösen szükség van több ezer méter magasban.

Sarokemelés

A hegymászók lába is extra terhelést kap, az alsó lábszár erőssége nagyban befolyásolhatja a mászást. A vádli megerősítésére nagyon jó gyakorlat, amikor a sarkunkat felemelve lábujjhegyre emelkedünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!