jobb az óvatosság

2019.09.30. 14:06

A fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet a katasztrófavédelem

A fűtési szezon közeledtével a szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzése érdekében ajánlott megnézetni a fűtőeszközöket.

Fotós: Máthé Zoltán

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság emlékeztet: fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan a kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Arra is felhívják a figyelmet: nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását.

„A lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, és visszaáramolhat a füst a házba, illetve a korom- és kátrányréteg meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet” – fűzik hozzá.

Kitérnek arra: a statisztikák azt mutatják, hogy

a fűtési időszakban duplájára emelkedik a lakástüzek száma;

ezek megelőzése érdekében a családi házak esetében szükséges a kémények ingyenes ellenőrzésének megrendelése, résszellőzők beszerelése a szigetelt ajtókba és ablakokba, továbbá a szén-monoxid-érzékelők felszerelése.

Borítókép: a katasztrófavédelem kéményseprőipari szakembere egy kandalló kéményét ellenőrzi tükörrel egy csobánkai családi házban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!