reményteli

2019.11.26. 12:00

Egyetlen vércseppből kimutatja a rákot egy új japán módszer

Kilencvenkilenc százalékos pontossággal mutatható ki 13 ráktípus mindössze egyetlen vércseppből egy módszer révén, amelyet a Toshiba Corp. japán technológiai konszern fejlesztett ki.

Forrás: Shutterstock

Fotó: science photo

A tokiói Nemzeti Rákkutató Intézet és a Tokiói Orvosi Egyetem közreműködésével készült diagnosztikai eljárás a vállalat reményei szerint már „néhány évvel” a jövőre kezdődő tesztidőszak után kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A szakemberek szerint a módszer lehetőséget ad arra, hogy már a korai stádiumban felkínálják a pácienseknek a szükséges kezeléseket.

Az egyebek között gyomor-, nyelőcső-, tüdő-, máj-, hasnyálmirigy-, petefészek- és mellrák kiszűrésére alkalmas technológia lényege, hogy megvizsgálja a vérben lévő mikroRNS-ek típusát és koncentrációját. Más cégek is kidolgoztak már olyan módszereket, amelyek a vérmintákban lévő mikroRNS-ek alapján diagnosztizálják a rákot.

„A többi cég által kifejlesztett módszerekhez képest a mi technológiánk az élen jár a szűrés pontosságának tekintetében, továbbá a betegség kimutatásához szükség idő és a költségek terén is kedvezőbb” – mondta Hasimoto Kodzsi, a Toshiba kutatólaboratóriumának vezető munkatársa.

A Toshiba fejlesztése egy chip és egy apró készülék segítségével kevesebb mint két óra alatt állítja fel a diagnózist. Az eljárás nagyjából 20 ezer jenbe (56 ezer forint) kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!