Nébih

2019.12.30. 18:00

Már a petárdázás előtt érdemes nyugtatót kérni az állatoknak

Hasznos az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül.

Forrás: Shutterstock

A túlérzékeny, különösen félős „házi kedvencek” esetében már a szilveszteri petárdázás előtt érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtatót írhat fel számukra – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.

Az év vége a petárdák, tűzijátékok főszezonja, ilyenkor különösen fontossá válik a kutyatartó gazdák előrelátása és felkészültsége – írta a Nébih.

Célszerű ellenőrizni például, hogy a kutyába beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, ami a Nébih honlapján található nyilvános kereső alkalmazás (https://ebregchipszam.nebih.gov.hu/EbregChipszam/enterprise) használatával egyszerűen megtehető.

Ez nagyon fontos, mert a regisztrálatlan chiphez nem köthető adat, így a megtalált állatot sem tudják visszajuttatni gazdájához.

Hasznos az is, ha az állat nyakörvére a gazda nevével és telefonszámával, esetleg lakcímével ellátott biléta is kerül – tették hozzá.

Ha az állat eltűnt, a gazdák legtöbbször a közösségi oldalakon és fórumokon tesznek közzé figyelemfelhívó bejegyzéseket. Emellett azonban ilyenkor célszerű megkérni a kutya állatorvosát, hogy az eb-adatbázisban a kutya adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „Eltűnt” bejegyzést.

A közterületen kóborló ebeket az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek fogják be, ezért eltűnés esetén érdemes felkeresni a közeli ebrendészeti telepeket is.

A chippel ellátott, elkóborolt kutyák hazajutását ma már az ország több mint 200 pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrochip-leolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken, ingyenesen elérhető eszközök segítségével, könnyedén leolvasható az állat mikrochipjének száma.

Ez alapján a programban résztvevő önkéntes állatorvosok kikeresik a kutya adatait, majd felveszik a kapcsolatot a gazdájával – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!