Színes évkezdet

2020.01.09. 10:32

Hajfestési tippek kezdőknek és haladóknak

A természetes hajszínéhez képest csak két árnyalattal világosabb vagy sötétebb tónust válasszon.

Forrás: Pixabay

Változatosságra vágyik, vagy egyszerűen csak megspórolná a fodrász által elkért összeget? Ha felkészül, és betartja az utasításokat, jól fog sikerülni az otthoni hajfestés – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Felkészülés a színezésre

Legjobb két-három nappal a festés előtt érdemes hajat mosni egy enyhén hámlasztó, akár korpás fejbőrre való samponnal. Masszírozással eltávolíthatók a levált bőrdarabok, és a színezőanyagok így könnyebben be tudnak épülni a hajszálakba. Nem szabad a frissen mosott hajat festeni: adjon két napot arra, hogy a fejbőrt borító természetes zsírréteg védő hatása érvényesülhessen a kemikáliákkal szemben. Fontos: ha először használja a festéket, a művelet előtt 48 órával végezzen bőrpróbát például a füle mögött, és ha az adott terület viszket, feldagad, akkor semmiképpen se kockáztassa meg a komolyabb allergiás reakciót!

A megfelelő árnyalat

A változás nem lesz annyira meghökkentő és a lenövéssel sem kell olyan gyakran bajlódnia, ha a természetes hajszínénél csupán két árnyalattal világosabb vagy sötétebb tónust választ. Telitalálat az az árnyalat, amitől a tekintet és az arcszín is élénkebb, ragyogóbb lesz. Ha bizonytalan, maradjon a lágyabb tónusnál! Amennyiben a bőre hajlamos a kivörösödésre, nem lesz megfelelő a meleg hajszín, mert az csak ráerősít a problémára. Válogasson inkább a hamvas árnyalatokból!

Mielőtt nekikezd...

A hajtőhöz és a fülére vigyen fel zsíros krémet, így könnyebb lesz letörölni az odakenődő festéket. Szüksége lesz egy régi, a vállára teríthető lepedőre vagy törölközőre, hajfestő ecsetre, hosszabb haj esetén műanyag csipeszekre. A termék csomagolásán feltüntetettek szerint keverje össze a kemikáliát, és a felvitel előtt mindenképpen húzzon nejlonkesztyűt.

Felvitel és lemosás

Mindig a hajtőnél kezdje a színezést, tincsről tincsre haladva, végül egy műanyag fésűvel próbálja meg átfésülni a haját, hogy a festék egyenletesen oszoljon el rajta és a tincsek közepe se maradjon száraz. Szigorúan tartsa be a készítmény hatóidejét, majd alaposan öblítse ki a a festéket a hajából. A legtöbb termékhez balzsamot is csomagolnak, ezt ne mellőzze, mert hatóanyagai segítenek a szín rögzítésében.

Őszülő hajra

Ebben az esetben csakis olyan festéket alkalmazzon, aminek a csomagolásán fel van tüntetve, hogy ősz haj fedésére is alkalmas. A tökéletes eredmény érdekében a kívánt hajszínnél egy kicsivel sötétebb árnyalatú termék választása javasolható. Számítson arra, hogy az őszülő hajat gyakrabban kell festeni, mert a színpigmentjeit vesztett szálak nem tartják meg olyan hosszan a festéket.

Az utánfestés gyakorisága

A lenövéseket 4-6 hetente nem árt befesteni, illetve a színt felfrissíteni. Ilyenkor először csupán a lenőtt részekre vigye fel a készítményt, a teljes hatóidő csak erre vonatkozik. A korábban már befestett hajra elég körülbelül 10 percre felkenni a színt, ezzel elkerülheti a hajszerkezet roncsolódását, a festékanyag felhalmozódását.

Sokáig ragyogó

Festés után legalább két napig nem mosson hajat, és mindig figyeljen oda arra, hogy a víz ne legyen túl forró. Csakis festett hajra kifejlesztett, színvédő hatású sampont, balzsamot használjon, hogy a hajszíne minél tovább élénk maradjon!

Ezekkel sohase kísérletezzen!

  • Ha drasztikus színváltozásra vágyik, például sötét hajból világosat szeretne, inkább bízza a műveletet a fodrászra! Előfordul, hogy a különböző kémiai folyamatok vagy a rosszul megválasztott termék miatt nem a kívánt eredményt kapja.
  • A fóliás melír elkészítésébe se vágjon bele otthon! Ha a hajtőnél túl sok ideig pepecsel, mire a végekhez ér, feljebb már lejár a hatóidő. A töveknél könnyen el is folyhat a festék, és így foltos lesz a frizura.
  • Ombré frizurára vágyik? Csakis szakember képes napszítta, színátmenetes hatást elérni.
  • Az erős kontrasztok festésével sem ajánlott házilag próbálkozni, mert az eredmény olyan lehet, mintha belemártotta volna a tincseit egy doboz festékbe.
  • Borítókép: illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!