tipp

2020.02.16. 16:25

Hogyan vágjunk neki az online jógának?

Nincs másra szükség, mint némi lelkesedésre, kitartásra és végül, de nem utolsósorban megbízható internet-kapcsolatra.

Forrás: Shutterstock

Ha nincs időnk jógaórákra járni, próbáljuk ki az online tanfolyamot, és meglátjuk, nem fogunk csalódni – feltéve, hogy követjük a „tanár” utasításait – írja a Csupasport.

Megannyi weboldal kínál különböző jógatanfolyamokat, ám ahhoz, hogy el tudjunk igazodni köztük, érdemes kicsit közelebbről megvizsgálnunk, hogyan is lesz valójában élvezetes és hasznos a virtuális jógaóra.

„Figyelj oda, mit csinál a jógatanár, ne veszíts a lelkesedésedből, és találd meg a legmegfelelőbb helyet a jógaszőnyegednek” – írja a népszerű brit napilap, a The Guardian.

Azt nem tudjuk, hogy valóban csak ennyi kell-e a boldogsághoz, annyi azonban biztos, ha nem az utánzásra, hanem az odafigyelésre helyezzük a hangsúlyt, egyhamar nem unjuk meg a „laptopos” jógát.

Nézzük, mi az, amit észben kell tartanunk!

1. Megfelelő helyszínválasztás

Keressünk egy kényelmes, csendes helyet, ahova le tudjuk tenni a jógaszőnyeget, és ahol gond nélkül ki tudunk nyújtózkodni. Fontos, hogy jól lássuk, mi zajlik a laptop képernyőjén. Ha már jobban belejövünk a gyakorlatokba, nem kell annyira a monitorra támaszkodnunk. A méretünknek megfelelő ruhát vegyünk fel, hogy amikor lehajtjuk a fejünket, ne lógjon az arcunkba. Az is fontos, hogy a gyakorlatokat zokni nélkül végezzük!

2. Figyelem

Mivel nincs hús-vér tanár, aki a helyszínen segítsen, kövessük pontosan az instruktorunkat! Kerüljük azokat a gyakorlatokat, amelyek nem tesznek jót a nyakunknak, vagy amelyek túlságosan kiforgatják a testünket. Ha valamit túl nehéznek tartunk, inkább ne csináljuk! Érdemes valami könnyedebb stílussal kezdenünk, mint amilyen a hatha jóga () – ezt képernyőn keresztül is nagyon könnyű követni.

3. Találd meg a megfelelő tanárt!

Érdemes addig böngésznünk a neten, amíg rá nem bukkanunk arra a tanárra, akivel a leggyorsabban egy hullámhosszra kerülhetünk. Nem elképzelhetetlen, hogy ez a pillanat csak az ötvenedik óra után jön el, de megéri kitartanunk. Fontos, hogy a nekünk legmegfelelőbb szintet és stílust válasszuk magunknak. A legélvezetesebb órákon pedig újra és újra „részt vehetünk”, hiszen az előre felvett videóknak köszönhetően az mindig ugyanúgy zajlik.

4. Ne veszítsük el a lelkesedésünket!

A negyedik, de talán legfontosabb szempont, hogy ne adjuk fel! Az „igazi” jógaórák utánozhatatlan hangulatához képest teljesen más, amikor egyedül ülünk le a képernyő elé, és nincs, aki némi energiát adna nekünk, amikor kevésbé van kedvünk a jógához. Ám ha mindig ugyanabban az időpontban ülünk le a képernyő elé, a napi rutinunk részévé válik, úgy, ahogy a fogmosás.

Érdemes előfizetnünk valamilyen csatornára, amely rendszeresen figyelmeztet bennünket arra, mikor vannak az órák, így akár egy egy hónapos tanfolyamot is könnyen elvégezhetünk.

Nincs tehát másra szükség, mint némi lelkesedésre, kitartásra és végül, de nem utolsósorban megbízható internet-kapcsolatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!