Téli finomság

2020.11.12. 14:09

Itt a birsszezon, így készítsen belőle isteni zselét!

Itt a birsszezon: a sárga gyümölcsből ínyenc finomságot tehet el télire. Ajándéknak is remek – írja a Vasárnap Reggel legutóbbi számában.

Forrás: Shutterstock

Tisztítás

A gyümölcsöket, mielőtt megmosnánk, konyharuhával finoman ledörzsöljük, hogy lejöjjön a felületükön található fehér, pihés szőr. Óvatosan kell dolgozni, mert a héjuk érzékeny, és könnyen megnyomódik. Tisztítás után kivágjuk a szárat és a kehelyrészt.

Darabolás

A birsalmákat először a magházzal együtt nagy, éles késsel felszeleteljük, majd kisebb darabokra vágjuk. A héját és a magjait is bele kell főzni: magas pektintartalmuk miatt ezek természetes sűrítőszerek, így a zselé kellően megdermed.

Puhára főzés

A birset vízzel, 1 citrom kifacsart levével és fűszerekkel (például vanília- vagy fahéjrúddal, szegfűszeggel), fedő alatt, 1 órán át pároljuk. Alapszabály: 1 liter birsalmaléhez (a zselé alapjához) 3 kilogramm birsalmát kell megfőzni 1,5 liter vízben.

Átszűrés

A párolt birsalmát gézkendővel kibélelt, apró lyukú szűrőbe tesszük, és egy éjszakán át hagyjuk csöpögni. Másnap 1 liter birsalmalevet összekeverünk 50 dekagramm befőzőcukorral (2:1) és forrás után 3-4 percig főzzük. Üvegekbe töltve aztán légmentesen lezárjuk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!