Konyhai tippek

2021.02.18. 07:30

Mutatjuk a tökéletes rizs titkát

A megfelelő állagú köret minden főételt feldob – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Íme néhány tipp, hogyan lehet mindig megfelelő állagú a köret!

Mossa át!

Főzés előtt szűrő segítségével öblítse át a rizst folyó víz alatt, így eltávolíthatja a szemek külsején lévő keményítőt, amely ragacsossá tenné a köretet.

Milyen edényben?

A rizs készítéséhez mindenképpen lábost vagy fedeles serpenyőt érdemes használni fazék helyett. Ezekben az edényekben ugyanis a szemek szépen szét tudnak terülni, de elegendő hely jut a termelődő gőznek is.

Leves vagy sima víz?

A hosszú szemű rizst általában kétszeres mennyiségű folyadékban kell főzni. Az ízletesebb típusokat, például a basmatit, jobb tiszta vízben párolni, hogy megőrizze aromáját, a hagyományos fehér rizshez azonban használhat csirke-, marha- vagy akár halalaplevet is.

Csak óvatosan!

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a rizst főzés közben gyakran megkeverik, mivel félnek, hogy odaég. Ez azonban megtörheti a szemeket, a kiszabaduló keményítő miatt pedig ragacsos massza lehet a végeredmény. A rizst csak a felöntés után szabad egyszer megkeverni!

Fontos a pihentetés

15 perc párolás után zárja el a gázt az edény alatt, majd vegye le róla a fedőt, takarja le egy tiszta konyharuhával, és hagyja további 5-10 percig puhulni a rizst.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!