Éleslövészetre készülnek a rakétások

2019.05.08. 19:00

A Bakonyban készült hadgyakorlatra a rakétaezred

Lengyelországi, éleslövészettel egybekötött, többnemzeti légvédelmi rakéta harcászati gyakorlatra készül a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Bakonyban.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos

A júniusban megrendezésre kerülő Tobruq Legacy 2019 elnevezésű gyakorlat sikeres végrehajtását egy többhetes felkészülés előzte meg, melynek során az alakulat katonái a győri laktanyájukból főként vasúti úton a KUB és Mistral légvédelmi rakétarendszerekkel áttelepültek a Veszprém közeli Újmajor katonai gyakorlótérre, ahol valós célrepülésekkel és céldrónok segítségével készülnek az éleslövészetek végrehajtására.

Fotó: Balogh Ákos

A különböző feladatok során az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis Mi-24-es harci helikoptereivel, valamint a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső repülőbázis Gripen vadászrepülőivel is együtt dolgoztak, persze éleslövészet nélkül, viszont így is megfelelő lehetőség adódott a különböző sebességű és magasságon repülő légijárművek befogásának és szimulált megsemmisítésének gyakorlására.

A lengyelországi éleslövészet során viszont távirányítású speciális hőképet adó és radarjeleket visszaverő felületű kisméretű, magyar fejlesztésű és gyártású céldrónokra lőnek majd a győri rakétások, így ezek az eszközök is végeztek célrepüléseket a KUB és Mistral kezelők gyakoroltatása céljából.

Fotó: Balogh Ákos

Egy légvédelmi rakétás éleslövészet egyébként mindig különleges lehetőség, még az állomány számára is, hiszen Magyarországon nincs megfelelő kialakítású lőtér ahol biztonságosan végrehajtható lenne a feladat, így rendszerint külföldi gyakorlatokon mindössze néhány évente van lehetőség az éles rakéták indítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában