Kutatás

2019.04.04. 06:00

A dolgozó anyák fiai dupla házimunkát végeznek

Mint kiderült, a háztartásbeli édesanyák fiai kevésbé hajlandóak később részt vállalni az otthoni feladatokból.

Forrás: Shutterstock

Egy tanulmányból kiderül, hogy a munkát végző anyák fiúgyermekei felnőttként kétszer annyi házimunkát végeznek, mint azok a fiúk, akik háztartásbeli anyuka mellett nőttek fel – adja hírül a csalad.hu.

Mint írják, a 29 országban, több, mint 100 ezer ember megkérdezésével végzett kutatás megerősíti annak pozitív hozadékait, ha valakinek dolgozó édesanyja van. Az így felnőtt férfiak inkább egyenlőségpártiak saját párkapcsolataikban.

Heti nyolc órával többet foglalkoznak a közös háztartással és a gyermekneveléssel, vagy más családtagokkal, mint a nem dolgozó anya mellett felnőtt fiúk

- olvasható a cikkben.

A cikk egy másik, 2018-as kutatásra is hivatkozik, mely a házastársak, párok közti munkamegosztást vizsgálta. Eszerint az anyák 57 százaléka szerint ő többet foglalkozik a háztartással, és csak a 34 százaléka mondja azt, hogy a felelősséget egyenrangúan osztják meg a partnerükkel. Szakértők szerint a kapcsolat is erősebb, ha a szülők megosztják a házimunkát. A legjobban a mosogatás befolyásolja a kapcsolatot – mutat rá az írás.

A teljes cikk a csalad.hu oldalon olvasható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!