hároméves csúszás

2019.02.09. 18:02

A férfiak agya öregebb, mint a nőké

A nők agya mintegy három évvel fiatalabb a férfiakénál – mutatták ki Washington Egyetem kutatói, akik szerint ez magyarázatot adhat arra, hogy miért marad hosszabb ideig mentálisan élesebb a nők agya, mint a férfiaké.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dean Drobot

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban a kutatók 205 ember agyát tanulmányozták PET képalkotó eljárással, hogy megtudják hogyan használja fel agyuk a cukrot az úgynevezett aerob glikolízis folyamatban, ez az energiatermelő folyamat az agy fejlődését táplálja, ám a kor előrehaladásával folyamatosan csökkenő módon.

Húsz és 82 év közötti 121 nő és 84 férfi agyát figyelték meg a képalkotó eljárással, hogy megmérjék az oxigén és a glükóz áramlását az agyban és meghatározzák, mekkora mennyiségű cukrot használ fel az aerob glikolízis az agy különböző területein.

A férfiak korát és agyuk anyagcsere adatait betáplálva mesterséges intelligencia algoritmusát használtak ahhoz, hogy kapcsolatot találjanak a kor és az agy anyagcseréje között. Utána a kutatók az algoritmushoz hozzáadták a nők agya anyagcseréjének adatait és utasították a programot, hogy számolja ki minden egyes nő agyának életkorát az anyagcsere alapján.

Az algoritmus számításai szerint a női agy kora átlag 3,8 évvel volt fiatalabb, mint a nők valódi kora.

A számításokat fordítva is elvégezték: a női adatokkal betáplált algoritmusnak a férfiak agya anyagcsere adatainak hozzáadásával kellett kiszámolnia a férfiak korát.

A férfiak agya 2,4 évvel volt idősebb valódi koruknál.

A női agy viszonylagos fiatalsága érzékelhető volt a legfiatalabb, húszas éveikben járó résztvevők körében is – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

„Most kezdjük megérteni, hogy a nemekkel kapcsolatos különféle tényezők milyen hatással vannak az agy korosodására, és ez hogyan hathat a különféle neurodegeneratív betegségekre” – hangoztatta Manu Goyal, a tanulmány egyik szerzője.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!