vegyszermentesen

2019.04.08. 13:53

A férfiak meddőségének gyakran az étkezés az oka

Az élelmiszernek tartott állatok gyorsabb növekedése érdekében használatos szerek felborítják a hormonháztartást.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Estrada Anton

A modern társadalmak egyik nagy problémája a meddőség jelenléte. A napjainkban jelentkező meddőségek felében már a férfiban keresendő a hiba, és meglepő, hogy ennek hátterében nem kis részben a nem megfelelő táplálkozás áll.

Ma már nincs idő arra, hogy egy disznó három-négy év alatt fejlődjön ki teljesen, kukoricán és friss táplálékon tartva, a tanyán szabadon mozogva. Ma kap 100 napot, és ennyi idő alatt vágósúlyt kell elérnie. De ez nem csak a disznóval van így. A paprika érési ideje két hétre csökkent, a csirke élete hat hét, majd vágóhídra kerül. Erre pedig csak akkor van lehetőség, ha durván belenyúlunk a biológiai rendszerbe, és hormonok segítségével felgyorsítjuk a folyamatokat. Ennek azonban ára van, mégpedig az, hogy ezeket a hozzáadott anyagokat mind el is fogyasztjuk, ami a szervezetünkre is hatással van. Felborítják a hormonháztartást, ami már önmagában is okozója lehet a meddőségnek, de a szervezet erőfeszítései a rend visszaállítására a tápanyagraktárakat is lenullázzák. Vagyis a meddőségi csapdából ilyenformán nagyon nehezen lehet kikeveredni – mondta a Lokálnak Ratkó Tünde szülésznő.

A háztáji, bio, vegyszer- és hormonmentes élelmiszerek azonban komoly segítséget jelenthetnek a megoldáshoz.

Kizárólag bioélelmiszereket venni azonban a legtöbb esetben nem is lehetséges, de a hormonbevitel megszüntetésével (vagy minimalizálásával) és a tápanyagraktárak feltöltésével a férfiaknak nagyon jó esélyük van arra, hogy helyreáll a spermatermelésük.

A raktárak feltöltésében a megfelelő táplálékkiegészítő, vagyis a jó férfivitamin segíthet. Ahhoz, hogy hasznos legyen, biológiailag aktív anyagokat kell tartalmaznia (például magnézuim-citrát, réz-glükonát), mivel így azok felszívódási aránya 80 százalékkal is jobb lehet. Ezenkívül fontos, hogy komplex készítményt válasszunk. Ha érett, vegyszermentes spenótot fogyasztunk, akkor a magas vastartalom mellett C-vitaminhoz is jutunk, amely segíti a vas felszívódását, vagyis egymás hatását erősítik.

A megfelelő tápanyagpótlás, tudatos étkezés mellett a normál termékenység megőrzésének, illetve visszaszerzésének a mozgás is elengedhetetlenül fontos része. Kutatások igazolták, hogy azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább 3-szor rendszeresen mozognak, a spermatermelés is jelentősen javulhat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!